Voetbalvereniging Dongen
Webmail

Het Middagje VV Dongen - Hercules
donderdag 17 januari 2019 - 16:08

1

Voorbeschouwing VV Dongen – Hercules

Na ruim zes maanden afwezigheid op het schrijversfront heb ik rond oud en nieuw besloten om toch maar weer de pen op te pakken om zodoende de rest van het seizoen te verslaan. Geen of te weinig publiciteit vind ik persoonlijk niet horen bij de status die VV Dongen al jaren geniet. En met het niet kunnen vinden van een verslaggever heb ik bedacht om dit weer te gaan doen. Het vinden van vrijwilligers blijft voor zowat elke vereniging in Nederland een ongelooflijk grot probleem en geeft aan in wat voor tijd we tegenwoordig leven. Ondanks allerlei promotie-acties en andersoortige onderzoeken lijkt het erop neer te kommen dat het ‘consumeren’ van diensten boven het ‘verenigd doel’ komt te staan en uiteindelijk zal dat de doodslag zijn van ‘de vereniging’ zoals we die altijd gekend hebben. Een keiharde conclusie, maar ingegeven door het Ik-tijdperk waarin we nu leven. Zonde en doodjammer!

Door Frank van Heteren

Niet dat ik hiermee met de hierboven genomen stellingname de potentiele vrijwilliger wil ontmoedigen. Integendeel, want vrijwilligerswerk wordt dan wellicht gezien als een ‘moetje’, aan de andere kant geeft het ontiegelijk veel voldoening en geeft het je de kans je op een andere manier te ontwikkelen en biedt het je  de mogelijkheid om  nieuwe mensen te ontmoeten. Nieuwe inzichten krijgen, het ontwikkelen van niet eerder verkende vaardigheden, sociale participatie en uitdagingen aangaan zonder dat er een baas in je nek staat te hijgen of over je schouder mee staat te kijken. Dit zijn zomaar een aantal grootheden die je gratis en voor niets kan ontdekken en eigen kan maken. Eigenlijk allemaal dingen die ik de laatste maanden heb gemist! Vandaar de bovengenoemde keiharde constatering en de daarnaast gedreven motivatie om wel vrijwilligerswerk te gaan doen, want….de Club heeft jou nodig!

Zo dat is eruit! Nu over tot de orde van dag. Voetbal !!

Tja, afgelopen zondag stond ik met mijn notitieblok langs de kant van het veld van HBS. De sfeer was zoals altijd vriendschappelijk en ‘Haags’ onderhoudend. Elkaar op een leuke manier bestoken met voetbalhumor en hier en daar steekjes onder water geven. Zodra ik in die contreien ben voel ik een soort behoefte om mijn Haags accent tot in de puntjes over het voetlicht te gooien. “Jij komt toch niet uit Brabant?” Steevast elk jaar dezelfde vraag met als antwoord dat ik een Brabander ben met het verkeerde accent. Het is elke keer weer lachen!

Het voetbal van VV Dongen was helaas niet om te lachen. Sterker nog, het was bedroevend en op zijn zachts gezegd ‘weinig hartverwarmend’. Onze voorzitter uitte de wens dat we maar beter geen uitwedstrijden moesten gaan spelen. Daar zit wel iets in, want als je de resultaten van de laatste vier uitwedstrijden bekijkt wordt je als supporter (die toch een uur en een kwartier in de auto moet zitten) niet erg blij.

Daarentegen zijn de thuiswedstrijden wel het aanzien waard. Met zes overwinningen op rij mag je wel gaan denken dat het veld van Sportpark de Biezen iets bijzonders heeft. Het vertoonde spel, doorspekt van passie en strijd, geeft de fervente VV Dongen -  supporter elke keer weer het verloren vertrouwen terug en elke keer hoopt die dan weer dat het de week daarna in een uitwedstijd ook zo zal gaan. Tot nu toe niet dus!

Negen overwinningen en acht nederlagen. Het lijkt wel Ping Pong, terwijl we het hier toch echt over voetbal hebben. Op een of andere manier lukt het de groep niet om in een uitwedstrijd hun wil aan de tegenstander op te leggen. Zeker niet als de helft van het team zijn taken verzaakt en de andere helft van het team corrigerend bezig is. Vermoeiend om naar te kijken, terwijl je weet dat het ook anders kan. Soms lijkt het er weleens op alsof er geen plan achter zit en dat is nog veel erger. Maar goed, dat is mijn invulling als mannetje langs de kant. Het is slechts een gedachte die bij me opkomt. Ongetwijfeld zal er wel een spelplan zijn, alleen kunnen de poppetjes het niet uitvoeren. Daar hebben we de trainer en zijn staf voor.

Aanstaande zondag komt Hercules uit Utrecht op bezoek. Uitgerekend tegen deze ploeg wisten de Dongenaren in een uitwedstrijd de volle buit te behalen. Een 2-0 achterstand werd in het laatste kwartier omgebogen naar een 2-4 winst. Hercules stortte totaal in nadat VV Dongen va banque begon te spelen. De ploeg uit Utrecht is over het algemeen een beetje vergelijkbaar met VV Dongen. De laatste seizoenen eindigde de club in het linkerrijtje en de onderlinge ontmoetingen waren tot nu toe erg onderhoudend. Qua spelopvatting doen beide ploegen weinig voor elkaar onder. Het krachtsverschil is niet zo groot, want van de zes duels die ze tegen elkaar speelden is de stand precies gelijk.

Toch heeft Hercules het niet echt makkelijk deze editie. Het seizoen werd redelijk goed begonnen. Een gelijkspel tegen UNA op de openingsdag gevolgd door nog een gelijkspeel en twee overwinningen. Daarna werden slechts twee punten behaald uit zes wedstrijden en was er sprake van een kleine crisis.

Dat keerde om op speeldag 10 toen de Utrechters met 1-1 gelijkspeelden tegen titelkandidaat TEC (1-1). Het vertrouwen was terug en daarna werd er twee keer gewonnen waaronder de zege van 1-0 tegen Jong Volendam. Speeldag 15 en 16 werden afgelast en vorige week startte Hercules 2019 met een verrassend gelijkspel tegen het machtige OFC (2-2).  Met 15 gespeelde wedstrijden staat Hercules op een 14e plaats met 18 punten, maar tel daar virtueel 6 punten bij op en ze staan nog mar 3 punten achter op VV Dongen.

Zoals eerder gezegd doen heel veel teams in Divisie maar weinig voor elkaar onder. De ranglijst is niet de graadmeter waar men naar moet kijken. De focus ligt op de vorm van de dag en het geven van strijd en passie! De ploeg van Kaiser kan zichzelf een enorme dienst bewijzen door de komende twee thuiswedstrijden (volgende week TEC) winnend af te sluiten, maar alles staat of valt bij Het Plan en de benadering van een duel. U bent van harte uitgenodigd op Sportpark de Biezen om te kijken of deze wensen in vervulling gaan.

Let op….de aanvang is 14.00 uur