VV Dongen dreigt grijze middenmoter te worden
maandag 21 januari 2019 - 16:31

Hercules legt pijnpunten VV Dongen bloot

Het gebrek aan scorend vermogen kwam VV Dongen in het duel met Hercules duur te staan. De Utrechtse herenclub had aan één echte kans genoeg om het oordeel over de ploeg van Ruud Kaiser te vellen en liep na 92 minuten met 0-1 van het veld. De Dongense ploeg kon het zichzelf verwijten aangezien het bijna de gehele wedstrijd de (optisch) bovenliggende ploeg was geweest. De laatste vier wedstrijden werd er vier keer het doel gevonden en kregen ze er dertien tegen. VV Dongen dreigt door de laatst behaalde resultaten een grijze muis in het veld te worden.

Door Frank van Heteren

Voorafgaand aan het duel tussen VV Dongen en Hercules was er een verhitte discussie over het wel of niet door laten gaan van de tweestrijd. Het hoofdveld van VV Dongen was op sommige plaatsen nog hard van de vorst en het kunstgrasveld (dat een officiële KNVB-status heeft) werd door scheidsrechter Kok aangewezen om te spelen. Daar waren een paar Hercules officials het niet mee eens en dreigden zelfs naar huis te gaan. Dat zou betekenen dat VV Dongen automatisch met 3-0 de winst mocht bijschrijven. Gelukkig kwam het niet zover en achteraf zullen menig Hercules supporter in de handen hebben geknepen gezien het behaalde resultaat.

VV Dongen moest aantreden zonder vaste waardes Remon Koenen, Thomas Schilders en Jan Gerrits. Een flinke aderlating voor Kaiser en zijn staf die toch al niet met een hele brede selectie moeten werken. Vooral verdedigend is het telkens weer puzzelen als een van zijn vaste waardes wegvalt. Dee plaats van Gerrits werd ingenomen door Renzo Pereira, die zich tot aan een vermeende blessure redelijk kon standhouden. Voor Koenen was een plaats ingeruimd voor Mart van Bree die zich van zijn goede kant liet zien en vaak het voortouw nam in de Dongense aanvalslinie. En Robin de Man nam de plek in van Schilders en liet vooral de eerste helft van zich doen spreken maar kwam er in het tweede gedeelte niet meer aan te pas en werd gewisseld door Tom Kolkert.

Met fel en gedreven spel zette VV Dongen Hercules onder druk en probeerde met man en macht het doel van Fons Mulder te vinden. Hercules zakte wat in en liet de storm over zich heenkomen zonder dat het werkelijk in gevaar kwam. Met wat tactische wijzigingen trachtte trainer Twisker van Hercules rust in zijn ploeg te krijgen.

De stormloop leverde een aantal kleine kansen op. Glenn Kools kreeg in de 18e minuut erg veel ruimte en had ongehinderd een aantal meters kunnen maken richting vijandelijk doel, maar besloot een schot af te vuren op zo’n twintig meter van het doel. Het typeerde het spel van VV Dongen dat op zoek was naar eerherstel voor de slappe vertoning tegen HBS van het weekend daarvoor. De zijkanten werden veelvuldig gevonden, maar in de voorzetting ontbrak het aan stootkracht, waardoor Hercules gemakkelijk overeind bleef. Zij kregen de grootste kans in de 38e minuut nadat een vrije trap vanaf 30 meter bijna achter keeper Wessel Sprangers lag. De Dongense goalie had daarvoor nog niets significants te doen gehad.

Door het ontbreken van doelpunten lag het gevaar van een doelpunt van Hercules op de loer. De tweede helft was nog maar net onderweg toen de gehele Dongense defensie zich verslikte in een stuiterbal. Daar waar linksback Kazanci de bal het veld uit had moeten jagen besloot hij een duel aan te gaan. Hij verloor deze en Hercules profiteerde optimaal. De voorzet vanaf rechts kwam tussen Pereira en Hercules spits Fonville in. Geen rugdekking en halfbakken verdedigen gaven de Hercules spits de mogelijkheid om uit te halen. In de 53e minuut keek VV Dongen plotseling tegen een achterstand aan. (0-1)

De pech bij VV Dongen sloeg helemaal toe toen er twee geblesseerde spelers om en wissel vroegen. Daan Poelmans ging eraf omdat hij een íjsbeentje’ had opgelopen en Pereira werd vervangen door Ilias Tigarti. Laatstgenoemde viel sterk in op een positie die niet de zijne is. Het uitvallen van Poelmans op het middenveld was wel een aderlating aangezien de Dongenaar goed in de wedstrijd zat. Zijn vervanger Mitch van der Ven had moeite om het hoge tempo bij te houden. In ieder geval bleef VV Dongen zoeken naar de gelijkmaker. Net na rust was er een grote kans na voorbereidend werk van Anouar Moukouh, maar hij speelde de bal achter de spitsen. Mart van Bree en Tom Kolkert kregen levensgrote kansen op één meter voor het doel, maar zij misten schromelijk. De grootste kans was toen Mart van Bree een schitterende vrije trap gekeerd zag door Mulder. De rebound was echter niet aan de spitsen besteed.

VV Dongen liep na de tweede nederlaag van 2019 met de staart tussen de benen van het veld af en moet zich opmaken om zondag 27 januari koploper TEC te ontvangen op Sportpark de Biezen. De ploeg uit Tiel verloor afgelopen zondag pp eigen terrein van OSS 20. De uitslag….1-6. Aanvang is LET OP….14.00 uur