Het Middagje VV Dongen – Blauw Geel 38
vrijdag 8 februari 2019 - 02:36

Voorbeschouwing VV Dongen – Blauw Geel 38

Nadat ik besloot om weer te gaan schrijven voor onze website wist ik niet dat de huidige omstandigheden zich zouden aandienen. Klote, ja dat kan je wel zeggen, maar aan de andere kant is dit wat voetbal ook weer interessant maakt. Verschillende vragen kan je jezelf stellen zoals: “Waarom hebben we zo weinig verdedigers?” Of de vraag : “Is het spelen van 34 wedstrijden niet teveel gevraagd voor jongens die door de week een opleiding volgen of een full-time job hebben?” Er zullen nog wel meer vragen zijn die gesteld kunnen worden, maar heeft dat zin? De realiteit is dat we na jaren van imposante successen geconfronteerd worden met een mindere periode. Is dat erg? Worden we daardoor anders aangekeken door de buitenwereld? Maar de meest interessante vraag is of we willen behouden wat we de laatste 12 jaar hebben opgebouwd en gekend.

Door Frank van Heteren

Sportieve hoogtepunten gaan gepaard met een ongekende aanwas van lieden die mee willen varen op de golven van de euforie. Dat is niet alleen van deze tijd, dat is altijd zo geweest. Is daar iets mis mee? Nee, natuurlijk niet! Dat zijn de momenten waarin je kan oogsten. Het gaat erom wat er gebeurt als de mist over de velden trekt en dat je elkaar niet meer kunt zien. Dat zijn de momenten waarin je de ander de reddingsboei kan toegooien om ervoor te zorgen dat hij of zij niet verdwaald of verzuipt.

De oproep van het bestuur dat Vele Handen Licht Werk Maken raakt me. Het is namelijk de schreeuw van degene die letterlijk en figuurlijk in de mist staat en keihard roept om HULP! Dat is kwetsbaar en ik vind dat zo’n intense vraag positief beantwoord moet worden. Tijden veranderen, resultaten veranderen, mensen veranderen, maar ondanks al die turbulentie zal de club overleven.

Over 100 jaar, als VV Dongen zichzelf ergens in Dongen heeft genesteld, is er een man of vrouw die de geschiedenis van het dorp en/of deze mooie club wil beschrijven en tot de conclusie komt dat er in de beginjaren van de 21e eeuw een ongekende saamhorigheid in het dorp bestond gedragen door een enorm corps aan vrijwilligers mede verbeeld in de fantastische landelijke successen die de plaatselijke dorpsvereniging tot stand wist te brengen.

Toch zal diezelfde historicus moeten concluderen dat het een tijd was waarin het individu meer plaats voor zichzelf nam dan het solidariteitsgevoel waarin ze opgevoed waren.

En misschien zal deze wetenschapper zeggen dat in de jaren ’20 van die tijd de mensen tot het besef kwamen dat ze elkaar nodig hadden en zichzelf herontdekten in de waarden die ze voorheen zo goed hadden geleerd.

Wie weet! Want ook op voetballend gebied leren we van jongs af aan dat we elkaar nodig hebben en dat we support nodig hebben bij het behalen van een overwinning. Daar gok ik aanstaande zondag op, want ondanks mijn bijna ‘predikende toon’ van hierboven kan ik niets anders zeggen dan dat de jongens die er nu voor moeten gaan jullie steun op dit moment het hardste nodig hebben. Onze vereniging is op alle fronten in beweging en niets wordt onbesproken gelaten. Alle vragen die we onszelf stellen die ik in het begin van mijn verhaal beschreef zijn irrelevant t.o.v. de tijd waarin we NU zijn beland.

De vraag is: “Zullen we het maar laten gaan?” Of ligt het antwoord dichtbij, namelijk “Vele Handen Maken Licht Werk.” JA!! En dat geldt ook precies voor de jongens die zondag de kleuren van deze mooie club gaan verdedigen. We moeten het niet laten lopen! We moeten opstaan en op alle fronten onze club ondersteunen!

Zondag 10 februari 2019 om 14.00 uur …….Sportpark de Biezen VV Dongen tegen het andere Blauw-Geel 38