Na vier nederlagen pakt VV Dongen het eerste punt in 2019
dinsdag 12 februari 2019 - 14:33

Keeper Wessel Sprangers grote held

De wedstrijd tussen VV Dongen en Blauw Geel 38 eindigde in een 2-2 gelijkspel. Voor VV Dongen voelde het als een overwinning, want in de 87e minuut keken de Dongenaren nog tegen een 0-2 achterstand aan. Verdediger Giovanni Henskens en keeper Wessel Sprangers redden de thuisploeg door in de absolute slotfase uit standaardsituaties met rake kopballen het Veghelse feestje te verstoren.

Door Frank van Heteren

Koud, regen dat met bakken uit de lucht kwam vallen, een glad veld. Omstandigheden waar menig supporter denkt aan thuisblijven en een lekker bakkie koffie voor de televisie. Toch waren eer zo’n 200 toeschouwers op Sportpark de Biezen. Zij waren getuige van een wedstrijd dat het label ‘slecht’ verdiende, maar in de categorie ‘thrillers’ het predicaat ‘deze moet je zien!’ opgeplakt mocht krijgen.

Tijdens de wedstrijdbespreking  had VV Dongen trainer Ruud Kaiser zijn ploeg een scene laten zien uit de film Any Given Sunday. In de bewuste scene inspireert hoofdrolspeler Al Pacino als coach van een American Football team zijn team door het gevecht van het leven te projecteren op de aankomende strijd op het veld. Een prachtige scene waarin hij zijn team voorhoudt dat je voor elke centimeter gezamenlijk moet strijden en dat degene die wil sterven voor die centimeter zijn ploegmaat inspireert om hetzelfde te doen. “Je verliest als individu en je wint als team!”

In de openingsfase van het duel leek het even op dat Al Pacino’s woorden effect hadden want in de 1e minuut ontsnapte Mart van Bree aan de aandacht van de verdediging van Blauw Geel, maar zijn voorzet was niet besteed aan de instormende spitsen van VV Dongen. Het antwoord van Blauw Geel was misschien wel gevaarlijker. Polman kapte keeper Sprangers uit nadat hij een lange bal goed had ingeschat. Zijn poging strandde voor de doellijn omdat een verdediger van VV Dongen goed was meegelopen en het gevaar kon keren.

Er ontspon zich een saai duel. Beide ploegen zorgden ervoor dat het organisatorisch op orde was alvorens met wat meer risico de voorwaartsen te zoeken. Doordat het veld nat en glibberig was vielen er veel onnauwkeurigheden te noteren. Hier en daar kregen beide ploegen wat kansjes en Blauw Geel was voetballend optisch wat sterker.

Dat VV Dongen op twee gedachten begon te hinken was terug te zien pal na rust. Een diepe bal richting spits Polman van Blauw Geel werd  niet goed ingeschat. Hij kreeg de vrije loop en rondde uitstekend af met een schot in de lange hoek. (1-0 in de 46e minuut) VV Dongen moest onder moeilijke omstandigheden het tij proberen te keren en kon moeizaam haar voorhoede bereiken. Het was Blauw Geel dat plotsklaps op 0-2 kwam toen Dobbelsteen uit een actie de bal ineens voor zijn voeten kreeg. Hij kreeg tijd om te controleren en rondde keurig af (0-2 in de 70e minuut).

Terwijl de regen met bakken uit de lucht viel en het spel op het veld er niet beter op werd waren er al veel supporters aan de kant van VV Dongen die zich neerlegden bij de 5e nederlaag op rij. Wellicht dat de woorden van Al Pacino toen pas zijn uitwerking kregen, want waar de supporters afhaakten waren het de spelers van VV Dongen die met man en macht de strijd aangingen. Centimeter voor centimeter kroop de ploeg naar voren en vocht voor elke bal.

Toen opperstrijder Giovanni Henskens uit een standaardsituatie plotseling de 1-2 binnenkopte leek het erop dat er te weinig tijd zou zijn voor een eventuele gelijkmaker. De aansluitingstreffer viel in de 88e minuut. Arbiter Tunissen had echter genoeg reden om er tijd bij te trekken. De daaropvolgende minuten zouden zomaar uit een film kunnen komen.

VV Dongen streed, vocht en deed er alles aan om de gelijkmaker te forceren. Zo kreeg het twee vrije trappen op plaatsen die genoeg perspectief boden, maar die waren niet aan het team besteed. Iedereen wachtte op het slotsignaal van de scheidsrechter.

En dan is het de  93e minuut . Een corner vanaf de linkerkant van het veld. Keeper Wessel Sprangers meldt zich in het zestienmeter gebied.

“De corner wordt scherp aangesneden en heeft veel tempo. De man in het oranje shirt is makkelijk te herkennen tussen alle witte en gele shirtjes. De bal vliegt richting de tweede paal. Een oranje flits en veel gejuich! Wessel Sprangers, de keeper van VV Dongen ramt de bal et zijn hoofd achter collega Zaari! “ Nog geen 10 seconden daarna fluit Tunissen af. Geen winst, maar wel het gevoel van een overwinning! Any given Sunday….en dat op Sportpark de Biezen.

Aanstaande zondag 17 februari treedt VV Dongen aan in Den Haag tegen Quick. Aanvang 14.00 uur