Nog vier wedstrijden voor VV Dongen
dinsdag 30 april 2019 - 14:14

Lijfsbehoud voornaamste doel

Voorbeschouwing Quick 20 – VV Dongen

Na een periode van journalistieke stilte is er op sportief gebied het een en ander gebeurd bij VV Dongen. Strijdend om een plaats in de nacompetitie af te wenden werd er na de zege op OJC Rosmalen (0-2) een historische nederlaag geleden tegen het jeugdteam van Volendam. De uitwerking van de blamerende negenklapper was desalniettemin positiever dan menigeen bij VV Dongen zich kon voorstellen.

Door Frank van Heteren

De gezichten van de supporters, die naar Volendam waren afgereisd om hun helden aan te moedigen, stonden na de wedstrijd op onweer, ongeloof en verbazing. Nog nooit in de historie van de club was er in competitieverband zo’n grote nederlaag geleden en men maakte zich zorgen over het verdere verloop van het seizoen- einde. De uitdrukking ‘boter bij de vis’ past in deze context misschien wel, want de selectie wist dat ze zich moest herpakken en het verloren vertrouwen meteen moest terugbetalen.

Trainer Kaiser sprak in de daaropvolgende nabespreking van dinsdag zijn mannen aan op de verantwoordelijkheid die zij moesten nemen. “Promoveren naar dit niveau doe je niet zomaar, daar is op alle fronten hard voor gewerkt. Om op dit niveau te blijven is een kwestie van keihard werken voor elkaar. Er zitten jongens in deze selectie die aan dat succes hebben meegewerkt en die gaan aan het einde van het seizoen stoppen. Die gasten mag je toch niet laten gaan met een resultaat dat VV Dongen onwaardig is?” Zo ongeveer waren de woorden van de trainer richting zijn ploeg. Het bleek te werken want de twee duels na Volendam werden gewonnen.

VV Dongen had tegen UNA (nummer 3 op de ranglijst) onverdiend met 1-2 verloren. De week daarna volgde de koploper en dat verhaal kennen we. Met OFC op het programma stond de nummer vier te wachten en ze roken bloed. De 9-0 was het praatje van de week en VV Dongen zou rijp voor de slacht zijn. Het tegenovergestelde gebeurde. “We speelden met een 3-4-3 formatie en ik had wat wijzingen in de verdediging doorgevoerd. Inmiddels had ik in de wedstrijd tegen Volendam Noud Hendrickx als keeper een basisplaats gegund en voor hem was ik in het bijzonder erg aangedaan door wat er die week daarvoor was gebeurd. Toen was het een collectief falen en dus liet ik hem staan tegen OFC.”

VV Dongen vermorzelde OFC uit Oostzaan met eigen middelen. “De 4-0 zege was nog geeneens geflatteerd, we speelden heel goed en heel direct. En voor Noud was het natuurlijk prachtig dat hij ‘de nul’ hield.” De wonderbaarlijke transformatie van VV Dongen was wederom voor veel supporters ongelooflijk en verbazingwekkend, maar nu stonden de gezichten weer op blij.

Omdat de concurrenten ook wisten te winnen bleef het gat met plaats 15, die nacompetitie inhoudt, hetzelfde. De winst bracht het vertrouwen terug en volgens Kaiser was dat goed terug te zien in de uitwedstrijd tegen HSC ’21. “Ja daar speelden we echt als team. We scoorden al vrij snel in de wedstrijd. Thomas Schilders maakte in de 3e minuut de 0-1 na een fout in hun defensie. We creëerden nog wel wat in de eerste helft maar in de gehele tweede helft was het er bij ons voetballend wel helemaal af en dan moet je voor elkaar opstaan. En dat heb ik gezien. Een vechtend VV Dongen dat voor elke meter ging. Je had de ontlading na de wedstrijd moeten meemaken joh! Geweldig om te zien. Als het voetballend niet meer gaat dan moet je strijden, dat hoort ook bij het spelletje!”

Noud Hendrickx hield weer ‘de nul’ en het ‘Debacle van Volendam’ was allang weer vergeten. “Het was een superweekend voor ons want alle concurrenten lieten punten liggen en we staan nu ineens op de 9e plaats.” Kaiser zijn blijdschap is te begrijpen want een blik op de ranglijst geeft de burger moed.

Laten we eens kijken hoe het zit. VV Dongen staat met 41 punten op de 9e plaats. De 15e plaats (nacompetitie) is in handen van Blauw Geel 38. Zij hebben 34 punten. Kijken we alleen naar Blauw Geel dan zou het volgende scenario het ergste zijn. VV Dongen verliest de overige vier wedstrijden en zal blijven staan op 41 punten. Blauw Geel wint ze alle vier en komt op 46 punten. Kort door de bocht.

Maar onder VV Dongen strijden er ook nog een aantal ploegen die kunnen struikelen of eroverheen huppelen. Het verschil tussen plaats 9 en 14 is slechts 4 punten. Voor hun geldt hetzelfde scenario als VV Dongen, mits Blauw Geel alles weet te winnen. Je mag misschien wel zeggen dat alles valt en staat bij één overwinning of misschien wel twee. Dan speelt VV Dongen zich definitief veilig. De komende klus is de uitwedstrijd tegen Quick ’20 dat op de voorlaatste plaats (directe degradatie) staat met 23 punten, maar met slechts 4 punten achterstand op de nacompetitieplaats, die nu in handen is van OJC. Zij strijden dus ook nog ergens om. De laatste drie duels voor VV Dongen zijn tegen Westlandia (thuis), OSS 20 (uit) en op 26 mei thuis tegen het bijna gedegradeerde HBS. Aanvang zondag 5 mei in Oldenzaal is 14.00 uur