Zondag 25 augustus eerste competitiewedstrijd tegen EVV Echt
woensdag 21 augustus 2019 - 20:13

2

Voorbeschouwing VV Dongen - EVV Echt

Het verhaal van de oefenperiode 

Half juli begon de nieuwe trainer Osman Erbas aan de voorbereiding van het seizoen 2019 – 2020. Een flinke uitdaging, want hij kreeg een selectie voorgeschoteld waarvan hij bijna niemand kende. Met de erfenis van de vorige trainer en de TC, plus het afscheid van een groot aantal sterkhouders ging hij de met veel enthousiasme aan het werk aan om een nieuw team aan de praat te krijgen.

Door Frank van Heteren (teammanager VV Dongen)

Zonder een assistent-trainer, maar met behulp van de nieuwe trainer van VV Dongen 2, Daan Uithof ontmoette Erbas zijn pupillen voor  de eerste training. De selectie was nog verre van compleet en zelfs in de oefenperiode werd hij geconfronteerd met vakanties. Al snel leerde hij de namen kennen en wist op welke posities zijn matadors wilden acteren. Aan hem de moeilijke klus om uit deze brei iets neer te gaan zetten. De buitenwacht keek het met lede ogen aan en wist bijna zeker dat VV Dongen een jaargang tegemoet zou gaan waar het vechten gaat worden om te overleven.

De nieuwe selectie bestaat vooral uit jeugdige spelers. Jonge jongens met veel talent en ambities. Het afscheid van een aantal ervaren spelers geeft andere spelers de kans om op te staan. De hiërarchie in het team moet opnieuw worden uitgevonden. Let wel: de oudste spelers bij VV Dongen zijn 26 jaar. Een mooie gelegenheid om het groepsproces op gang te brengen. Daarnaast wil Erbas met zijn team aanvallend voetbal spelen maar is niet naïef in de gedachte dat de jeugdigheid in zijn ploeg ook wel eens tegen hen kan gaan werken. Oefenwedstrijden zijn daarom het meest effectieve middel om daar een beeld van te krijgen.

De eerste pot werd op zondag 28 juli afgewerkt. Tegen Halsteren werd met 1-4 verloren. Erbas moest noodgedwongen 4-4-2 spelen wegens het gebrek aan aanvallers (vakantie etc.). Hij zag wel een aantal positieve punten en borduurde daarop voort tijdens de trainingen. Met een duidelijke visie naar zijn jongens toe bereidde hij ze voor op wat ze dit jaar te wachten staat. Ondertussen begonnen de trainingen vol te lopen en werd het voor Erbas al duidelijker wat voor vlees hij in de kuip had.

Op 6 augustus speelde VV Dongen een oefenwedstrijd tegen Moerse Boys. De kersverse Hoofdklasser kwam er tegen VV Dongen niet aan te pas, waarschijnlijk ook mede door een tekort aan trainingsarbeid, maar VV Dongen won overtuigend met 4-0. De contouren van het nieuwe team werden al een beetje zichtbaar, maar vooral in de stootkracht liet het nog te wensen over ook al stond er 4-0 op het scorebord.

Soms is er te weinig tijd. Op trainingen is er bijvoorbeeld net te weinig ruimte om standaardsituaties te trainen en gaat het vooral over de afstemming tussen de verschillende linies. Details komen later aan bod. Eerst moet er een team staan. De eerste echt grote test was de wedstrijd tegen VV Gemert.

Ondanks het gelijke spel (2-2) was het voor het opgekomen publiek verrassend om te zien dat Erbas al na een relatief korte periode erin was geslaagd een collectief te smeden. Over de gehele breedte wist VV Dongen de tegenstander onder druk te houden en maakten veel spelers ‘vuile’ meters om anderen de ruimte te bieden. Conditioneel viel er t.o.v. VV Gemert weinig aan te merken en de twee tegendoelpunten waren het product van een gebrek aan communicatie. Verder zag het er redelijk veelbelovend uit.

Ook tijdens de wedstrijd tegen het gedegradeerde Barendrecht (uitkomend in de 3 Divisie zaterdag) was VV Dongen 70 minuten de bovenliggende partij, maar beloonde zichzelf niet en moest zelfs een achterstand van 2-0 goedmaken. Dat Robin de Man in de blessuretijd de 2-2 binnenkopte gaf aan dat deze jongens tot het gaatje willen gaan voor elkaar. Neem daarbij het gegeven dat er in de slotfase jongens in het veld stonden die amper 18 jaar oud zijn dan kan je spreken van geweldige werklust en weerbaarheid. En dat op die leeftijd!

Met dat gevoel ging de ploeg van de kersverse trainer Erbas en zijn pas aangestelde assistent  Ozcan Ozkaya op reis naar Drachten voor het eerste officiële duel van het seizoen. Voor de eerste voorronde om de KNVB beker lootte VV Dongen eersteklasser Drachtster Boys. De tegenstander uit Drachten trainden pas twee weken en zouden een conditionele achterstand moeten bekopen met een nederlaag. Maar dat gebeurde pas in de verlenging. VV Dongen was over de gehele wedstrijd de dominante partij maar kon de muur van Drachten niet slechten.

Een uitstekende keeper Emile Peters en een gebrek aan overtuiging in de eindfase van de aanvallen stonden VV Dongen in de weg. Zelfs een penalty in de 70e minuut was niet aan de Dongenaren besteed. Toch kwam eer een 4-0  overwinning op het bord te staan. Shenty Saez maakte in de 100e minuut aan alle verwachtingen van de supporters van Drachtster Boys een abrupt einde en daarmee werd het verzet gestaakt en liep VV Dongen over de Friezen heen. Andere doelpuntenmakers bij VV Dongen: Robin de man, Ilias Tigarti en Gijs van de Berg.

VV Dongen speelt aanstaande zondag 25 augustus de eerste wedstrijd van de competitie tegen EVV Echt. Hoe de verhoudingen dan zullen zijn kunt u met eigen ogen komen bekijken op Sportpark de Biezen. Uiteraard wil ‘Het nieuwe VV Dongen’ zich op een prachtige manier aan u presenteren. U bent welkom! De wedstrijd tegen de Limburgers begint om 14.30 uur.