Publiek winnaar van Dongense veteranen derby
zondag 17 november 2019 - 12:35

16-11-2019 Kamelen spelen gelijk tegen Olympia-60.

De veteranen van VV Dongen spelen in een werkelijk fantastische wedstrijd gelijk tegen Olympia-60. Een mooie match, van beide verenigingen. Reclame voor de Midden Brabant Competitie. Goed voetbal inclusief slordigheden en domme fouten, het spel golft op en neer, ons kent ons, kansen, missers, afstandsschoten, intikkers, lat, spanning, fijne scheidsrechter, sportieve pot, veel doelpunten. De voetballers spelen gelijk (3-3) maar het 34 koppige publiek stapt als winnaar van het Hertog Jan veld.

Ja, want dat is de plaats van handeling aan de zuidkant van het fraaie vernieuwde complex Crispijnhof. Olympia-60 is daar al lang aan het warmlopen als Dongen nog wacht om in een vrije kleedkamer te kunnen. Psychologische oorlogsvoering? Het gaat vandaag wel ergens om, want beide teams voeren ongeslagen de ranglijst aan. In de penalty serie is die gelijkheid terug te zien, beide teams maken alle 5 de pingels.

Dongen mist vandaag haar vaste keeper Ed (geblesseerd) en zijn vervanger Rob is er ook niet. Mede omdat ook Joan, Marco en Peter zich moeten afmelden, zijn uit het kamelen talententeam Ron en Nick overgeheveld. Voor Nick is het zijn eerste offici�le wedstrijd bij de veteranen, wat hem na afloop het traditionele -kameeltje- oplevert.

Olympia-60 heeft ook een fijne ploeg met goede voetballers. Met oa Rob en Rob in hun gelederen kunnen ze goed combineren. In de eerste helft maken ze er veelvuldig gebruik van, en zetten de Dongense verdediging nogal eens op het tweede plan. Uit zo�n combinatie wordt in de 11 e minuut de 1-0 aangetekend.
Dongen heeft dan ook al kansen gehad. Zo geeft Jeffrey in de 8 ste minuut zijn wekelijkse hakje, waarna de opkomende Loek verwoestend uithaalt. Dat schot gaat nog naast, maar dat geldt niet voor de vrije trap van Ron. De Olympia keeper gaat daarbij niet vrijuit en in de 12 e minuut is het weer gelijk 1-1.
Het spel golft snel op en neer, een fijn kijkspel, met kleine en grote kansen voor beide doelen. Na een slechte aanname in de Kamelen achterhoede kan Olympia-60 er weer doorheen combineren en de 2-1 aftikken. Dat was niet nodig geweest. De schade wordt echter snel hersteld, want een minuut later haalt Jeffrey van afstand uit. De bal draait naar de linkerkant, en valt in het doel. De keeper is kansloos, 2-2 en we zijn pas 17 minuten onderweg.
In de eerste helft is Olympia-60 de bovenliggende ploeg. Dongen heeft haar handen vol aan het bewegelijke combinatievoetbal, met veel loopvermogen, met felle duels en met soms stevige tackels. Vlak voor rust beloont de thuisploeg zich met weer een voorsprong 3-2, waarbij de onder druk staande Dongendefensie moet passen. Dongen keeper Nick is in die periode sowieso een schietschijf met pegels op lat, vuisten en naast. Zonder verdere kleerscheuren halen de kamelen de rust.

Met het bakkie thee erbij wordt de eerste helft goed ge�valueerd. Iedereen doet zijn zegje en er wordt een strijdplan voor de tweede helft gesmeed. Duidelijk is dat Dongen nog niet klaar is!

De tweede helft is inderdaad voor Dongen, en laat dat al snel blijken. In de 6 e minuut mag Frank aanleggen voor een vrije trap net buiten de zestien. Met een fluwelen trap schiet ie over de muur in de linkerhoek, en laat de Olympia goalie verbouwereerd achter, 3-3.
Vervolgens golft ook nu het spel op en neer, al lijkt Olympia-60 de vermoeidheid van de eerste helft te voelen. Dongen voetbalt overtuigender en bijvoorbeeld Frank en George komen beter tot hun recht.
Zoals gezegd is Dongen in de tweede helft de betere ploeg en alleen dit team verzamelt een aantal kansen. De spanning neemt echter toe. Het vet-team dat nu nog een goal maakt stapt als winnaar van het veld en gaat de ranglijst aanvoeren. Er wordt echter niet meer gescoord, eindstand 3-3, gelijk spel. Het is het publiek dat deze middag als winnaar van het veld stapt. Dank je wel.

Jan B.