VV Dongen kruipt naar boven
maandag 18 november 2019 - 20:59

3-2 zege op ADO 20

Het was tot aan het einde van de wedstrijd tussen VV Dongen en ADO 20 boeiend en spannend. Het goed opgekomen publiek liet zich door de twee aanvallend ingestelde ploegen goed vermaken. VV Dongen ging tot het uiterste en wist de minimale voorsprong om te zetten in drie felbegeerde punten. Door deze zege is VV Dongen naar plaats 10 opgeklommen en kan zich volgende week zondag 24 november opmaken voor het duel tegen Jong ADO Den Haag. Daar wordt om 14.30 uur gestart.

Gedurende de eerste helft was goed te zien dat zowel ADO 20 als VV Dongen een beetje dezelfde spelopvatting hanteerden. Hoog druk zetten en vooral een overwicht creëren op het middenveld. Daardoor viel er de eerste 25 minuten weinig te beleven voor de beide doelen. ADO 20 had weliswaar een aantal doelpogingen met schoten van buiten het zestienmetergebied, maar die  vlogen meermaals hopeloos richting de Procureurweg.

VV Dongen trachtte via de buitenkanten spits Robin de Man en uitblinker Nassim Asrih te bereiken maar van echt gevaar was geen sprake. Tot aan de 29e minuut. Nassim Asrih maakte zichzelf aan de linkerkant fraai vrij en leverde een goede voorzet af richting tweede paal waar Anouar Moukouh geheel vrij diagonaal mocht inschieten. (1-0 in de 29e minuut).

Het was de opmaat naar meer. VV Dongen kreeg het middenveld steeds meer in handen mede door het harde werken van Thom Avontuur en Tom Wijkmans. Laatstgenoemde liep als een Donny van de Beek heel veel gaten dicht en kon voortdurend aanvallende impulsen aan zijn team geven. De eerste helft liep rustig tot zijn einde en VV Dongen kon met een gerust hart aan de thee beginnen. De organisatie stond en tijdens de rust zouden de puntjes op de ‘i’ worden gezet.

Die puntjes hielpen want na vijf minuten in de tweede helft kwam Robin de Man geheel vrij aan de linkerkant. Bijna identiek als bij het eerste doelpunt wist nu de Man Moukouh te vinden. De klassieke rechtsbuiten zette als een zaalvoetballer zijn directe tegenstander te kijk en schoot de bal fraai achter de keeper. (2-0 in de 50e minuut)

Men zou denken dat VV Dongen met deze ruime voorsprong het spel ‘dood’ zou maken en de wedstrijd professioneel uit zou spelen. Dat zou een Eredivisionist weliswaar wel doen maar in deze klasse moet je van  goede huize komen om dat te bewerkstelligen. In de 55e minuut maakte linksback Oguzhan Kazanci een handsbal. Het zou de enige smet op zijn fantastische optreden zijn. De indraaiende vrije trap werd door keeper Wessel Sprangers niet goed getaxeerd en liet hem lopen. Aanvoerder Jan Gerrits zag niet wat er in zijn rug gebeurde en werd ook niet gecoacht. “Ik dacht dat die lange aanvoerder in mijn rug zat dus ik reageerde in een impuls.” De kopbal van Gerrits vloog pardoes achter Sprangers en daarmee leek de wedstrijd weer helemaal open. (2-1 in de 55e minuut).

Maar niet van dat alles. VV Dongen zette brutaal aan en het was de in vorm zijnde Mart van Bree die aan de linkerkant zijn directe tegenstander op de vierkante meter compleet het bos instuurde. Zijn weergaloze actie werd afgerond met een scherpe voorzeet langs het doel waar Asrih er als de kippen bij was om af te ronden. Een staaltje voetbal van de bovenste plank. (3-1 in de 61e minuut).  Daarmee zou je zeggen dat de rust zou wederkeren in het team van Erbas, maar het was centrale verdediger Robert Roosen die het in de 70e minuut weer ernstig spannend maakte. Hij vloerde onnodig zijn directe tegenstender in de zestien. Arbiter Preston Henshuijs wees naar de stip.

Waar keeper Sprangers bij het eigen doelpunt er compleet naast zat herstelde hij zich in de een-op-een situatie vanaf 11 meter. Hij bokste de goed ingeschoten penalty en hield VV Dongen op twee doelpunten voorsprong. Zou de bal er zijn ingegaan dan was het hoogstwaarschijnlijk heel anders afgelopen.

ADO 20 trainer Bronkhorst wisselde offensief, maar verder dan een fantastisch doelpunt in de 83e minuut kwamen de Heemskerkers niet. VV Dongen verzuimde van de geboden ruimte gebruik te maken en verdedigde met man en macht de kleine voorsprong. Leidsman Henshuijs floot de gehele middag al een beetje warrig en vond het in de slotfase nodig om zijn kaartenbak open te rekken. In een sportief duel wist hij maar liefst zeven keer geel te trekken. Het waren totaal overbodige kaarten, maar de man zal zijn redenen wel hebben gehad.

Pas na zes minuten blessuretijd eindigde hij het vermakelijke duel en was winnend trainer Osman Erbas vooral trots op zijn team die de wil lieten zien om te winnen. ADO 20 had waarschijnlijk een surplus aan techniek, het was VV Dongen dat met veel werklust deze verdiende overwinning kon bijschrijven. Aanstaande zondag 24 november gaat het team van VV Dongen naar Den Haag waar de talenten van het andere ADO staan te wachten. Aanvang 14.30 uur.