Voorbeschouwing VV Dongen vs Westlandia
vrijdag 6 december 2019 - 17:54

Gevecht in de middenmoot

Met nog twee wedstrijden voor de winterstop is het ongemeend spannend in de middenmoot. Tussen plaats 6 en plaats 14 zit slechts een verschil van zes punten. Er is dus voor deze grote groep alles aan gelegen om aansluiting te behouden en waar kan elkaar ‘pijn’ te doen. VV Dongen treft in de laatste weken Westlandia en UNA. Het verschil tussen VV Dongen en UNA bedraagt één punt en tussen Westlandia twee. Met andere woorden kun je wel zeggen dat het ergens over gaat. Aanstaande zondag 8 december ontvangt VV Dongen Westlandia op Sportpark de Biezen. Aanvang is (let op!!) 14.00 uur.

Door Frank van Heteren

Bespiegelingen over ranglijsten in deze fase van de competitie zeggen waarschijnlijk niet zoveel, maar het is een mooi haakje om wat gedachtes aan op te hangen. We zitten bijna op de helft van de competitie en iedereen heeft zowat bijna tegen elkaar gespeeld en iedereen weet nu ongeveer wel waar de kracht en de zwakte van de tegenstander ligt. Daarop baseren trainers hun strijdplan zonder voorbij te gaan aan het eigen spelsysteem. Als ik deze periode voor mezelf analyseer zie ik dat er buiten OSS 20 geen een ploeg is die ver boven het maaiveld uitsteekt. De ene ploeg heeft dit en de andere heeft dat. Je kan spreken over een natuurlijk evenwicht en dat betekent dat voorspellingen meestal gedoemd zijn om te mislukken. Doe ik dus niet!

Wat ik wel zie is dat er een verschil is tussen uit en thuis gespeelde wedstrijden. Dit komt door het oneven aantal selecties binnen deze Divisie. Met 17 ploegen creëer je een scheef beeld in de stand en is het voor de competitieleiding lastig om iedereen dan wel, om en om, een uit- en dan een thuiswedstrijd te geven. Slechte zin, maar u begrijpt wat ik bedoel. Het zaakje ligt scheef. Zo heeft VV Dongen al acht uitwedstrijden afgewerkt en gaat aanstaande zondag pas haar zesde (!)  thuiswedstrijd spelen. Met dit gegeven mag je dan ook zeggen dat VV Dongen het qua punten niet heel slecht doet. Van de 18 behaalde punten werden er 10 buitenshuis gehaald. Thuis waren dat er dus 8. Wat zegt dit?

Meestal geeft het thuisvoordeel een extra boost en wil je als speler jezelf zo goed mogelijk presenteren aan het thuispubliek. Net iets meer en net iets minder schroom. Dat voordeel heeft VV Dongen pas vijf keer gehad, maar zet je de resultaten van de uitwedstrijden af tegen de thuiswedstrijden dan mag je hopen dat het getankte zelfvertrouwen tegen Hercules, Jong ADO Den Haag en OFC omgezet worden in de ultieme beloning voor het thuispubliek. Zij hebben tenslotte nog niet zoveel mogen zien, toch?

Zoals gezegd ontlopen VV Dongen en Westlandia elkaar maar heel weinig. Al jaren zijn ze aan elkaar gewaagd. Dezelfde spelopvatting, positieve benadering en spannende ontknopingen. VV Dongen en Westlandia promoveerden in hetzelfde jaar naar de 3e Divisie. Tijdens het kampioensjaar 2016 speelde Westlandia in de Hoofdklasse A en VV Dongen in de Hoofdklasse B. Saillant detail was dat beide ploegen toch naar elkaar keken, want bij de winterstop waren zij de enige Nederlandse verenigingen die nog geen nederlaag hadden geleden. Wie tegen de eerste nederlaag opliep weet ik niet meer maar ze werden allebei gekroond en zagen elkaar voor het eerst op 4 september 2016.

De 2-2 was een voetbalspektakel. Voorsprong Westlandia in de 47e minuut. Dan VV Dongen dat twee keer scoorde waarvan de 2-1 in de 88e minuut. Westlandia scoorde in de blessuretijd de 2-2. Een prachtige voetbalmiddag. Uit werd dat seizoen met 3-1 verloren. Het was een duel om de periodetitel. Het was de toen 37-jarige Marko van der Knaap die het gehele veld overstak om af te ronden met een pegel. Zijn bal vloog in de bovenhoek achter Jordy Zielschot. Fantastische wedstrijden.

Daarna won VV Dongen drie keer op rij. Twee uitoverwinningen waarbij de winnende (2-3) treffers in de laatste minuut werden gemaakt. Jaap van der Waarden en de huidige linksbuiten Shenty Saez. De thuisoverwinning was De Dag voor de huidige Baronie speler Mustafa Mohammed die met zes doelpunten iedereen verbaasde en misschien nog het meeste zichzelf.

Mooie anekdotes over twee teams die willen voetballen. De wereld ziet er heel anders uit en dus valt er weinig te zeggen of te voorspellen (zou ik ook niet doen hé). U bent gewoon van harte uitgenodigd om deze laatste thuiswedstrijd van 2019 bij te wonen. Wat het resultaat ook wordt, het is altijd gezellig bij VV Dongen. Let op …….Aanvang van de wedstrijd is 14.00 uur