VV Dongen mazzelt maar wint weer
maandag 9 december 2019 - 15:42

Geflatteerde 3-0 winst op Westlandia

In een wedstrijd waar Westlandia enorm veel kansen onbenut liet wist VV Dongen aan het langste eind te trekken door zeer effectief om te gaan met de geboden kansen. Na 90 minuten stond de teller op drie voor VV Dongen en op nul voor de Naaldwijkers uit het Westland. VV Dongen haalde opgelucht adem en ziet zichzelf terug met 21 punten op plaats 6 in de ranglijst waar er een klein gaatje is geslagen met de aanstormende middenmoot. Zondag 15 december kan VV Dongen een uitstekende eerste seizoenshelft afsluiten bij UNA in Veldhoven. Aanvang is 14.30 uur.

Van absolute euforie was geen sprake bij de nuchtere Dongense ploeg. Blijheid en opluchting kwamen samen nadat de ploeg van Osman Erbas als de meest gelukkige van het veld liep. “Het was niet best in de eerste helft en we mochten van geluk spreken dat we niet met 0-3 achterstonden” Osman Erbas moest er een donderspeech uitgooien om zijn zwalkende team aan de praat te krijgen. In BN de Stem was te lezen wat Erbas van zijn team vond in het eerste gedeelte. “Nee, tevreden was ik zeker niet. We kwamen in alle facetten tekort. In de omschakeling, in de individuele duels en bij de afvallende bal. We toonden geen scherpte. We weten waar onze krachten liggen en daar deden we niets mee. Dat heb ik zeker even aangehaald.”

Westlandia startte furieus. Als een bulldozer werden de linies van VV Dongen omver gespeeld en er was niets terug te zien van de ploeg die de laatste weken vriend en vijand verraste met mooie resultaten. De laatste vier weken werd er drie keer gewonnen en één keer gelijkgespeeld. De manier waarop dat gebeurde was niet alleen curieus, het was ook ongelooflijk bizar. De slotseconden waren bepalend voor het resultaat. Het waren een aantal VV Dongen supporters die meldden dat ze pas in de slotfase naar de wedstrijd zouden komen kijken. “Ja want dan gebeurt het pas.”

De aanval van Westlandia oogde sterker en krachtiger en met een middenveld dat compleet door hen werd gedomineerd was het wachten op een doelpunt. In de eerste 20 minuten was het eenrichtingsverkeer en keeper Wessel Sprangers hield zijn team met de ene na de andere redding op de wankele benen. Dezelfde Sprangers mocht blij zijn dat hij de 90 minuten mocht volmaken nadat hij in de 17e minuut opzichtig in de fout ging buiten zijn het zestienmetergebied. Hij kwam uit en maakte net buiten de zestien hands. Normaliter wordt er een uitsluiting gegeven maar dan moet de handsbal wel een bewuste intentie hebben. Arbiter Jesse Rozendal beoordeelde dat Sprangers de bal niet bewust had weggeslagen en gaf slechts geel en een vrije trap. Westlandia trainer Marcel Koning was uiteraard niet blij met de arbitrale beslissing.

Het had een gedeeltelijke invloed op de wedstrijd want had Sprangers zijn doel moeten verlaten dan zou Westlandia waarschijnlijk nog meer hebben aangezet en zou het resultaat er heel anders hebben uitgezien. Nu was het VV Dongen dat ondanks het povere spel toch iets ging laten zien. Sporadisch werden de aanvalsleiders bereikt en op slag van rust hielpen de jongelingen van Erbas zichzelf in het zadel.

Een vrije trap aan de linkerkant werd door uitblinker Thom Avontuur scherp aangesneden en het was Mart van Bree die met zijn kruin de bal verlengde richting het doel van keeper Leerdam. Het was het enige echte wapenfeit van de Dongense ploeg. Westlandia kon zichzelf niets anders verwijten dan dat het niet had gescoord. (1-0 in de 44e minuut).

De donderspeech van Erbas bleek in de tweede helft zijn effect te ressorteren. Een geweldig snelle aanval die door Thom Avontuur werd opgezet kon op fenomenale wijze worden afgerond door Nassim Asrih. Zijn volley kletterde in het doel van Leerdam. De 2-0 in de 53e minuut gaf VV Dongen een beetje meer lucht maar de Westlanders wilden geenszins capituleren. Met man en macht gingen ze op zoek naar de aansluitingstreffer. “Ik denk dat als we tot morgenochtend zouden voetballen dat we nog niet zouden scoren.” Het zat Westlandia bepaald niet mee. Twee afgekeurde doelpunten wegens buitenspel en een zeker doelpunt op de lijn gered door aanvoerder Jan Gerrits. Toen VV Dongen in de slotfase een terechte penalty kreeg toegekend en Mart van Bree zijn tweede van de middag liet aantekenen, riep de trainer van Westlandia richting de scheidsrechter dat hij wel mocht affluiten. Aldus geschiedde. De drie punten hebben een zweem van mazzel, maar in de voetballerij is dit een wekelijks gegeven. Je krijgt niet altijd wat je verdient, maar daar had VV Dongen heel even maling aan.

Aanstaande zondag  15 december speelt VV Dongen tegen UNA. Aanvang in Veldhoven is 14.30 uur.