Dongense stoomlocomotief dendert door Zeelst
zondag 15 december 2019 - 21:46

UNA op eigen terrein met 1-5 vernederd

Het was zo lang geleden dat VV Dongen de semi-professionals van UNA pijn had gedaan. In 2011 was het Koen Bakker die in de slotminuten de gelouterde kampioenskandidaat over de knie legde. Op 15 december 2019 waren het Shenty Saez en keeper Wessel Sprangers die de sportieve opmars van UNA hevig verstoorden. Saez was goed voor drie doelpunten en Sprangers speelde een hoofdrol in een aantal cruciale momenten voor zijn doel. Met ongelooflijke reddingen dreef hij zijn team naar een historische zege. De 1-5 overwinning was niet alleen de verdienste van de twee heren; het was een collectieve teamprestatie! Met 24 punten uit 15 duels nestelt de ploeg van Osman Erbas zich in de top-5 van de 3e Divisie (landelijk). In oktober stond VV Dongen nog derde van onderen.

De verbazing tijdens het eerste gedeelte was groot. Vanaf de allereerste minuut liet VV Dongen zien dat de intentie om iets te laten zien heel groot was. Vorig seizoen werd VV Dongen nog helemaal weggespeeld en zag zich met een blamerende 5-0 nederlaag naar het dorp terugkeren. Afgelopen zondag was het allemaal anders.

Een aantal selectie- en basisspelers hadden de blamage meegemaakt maar waren geenszins van plan om wederom dit te laten gebeuren. Daarbij optekenend dat de selectie van VV Dongen in de zomer een enorme transformatie moest ondergaan, waren het de toenmalige waterdragers die zich niet wilden laten kennen t.o.v. de vorige generatie. ‘The Cowboys’ van Dongen hadden in dat opzicht niets te verliezen. Met die overtuiging wist VV Dongen al weken te winnen. Hoe? Met effectief en flitsend voetbal.

VV Dongen wist op een half uur voor de wedstrijd niet welke 11 basisspelers aan de wedstrijd zouden kunnen beginnen. Oguzhan Kazanci en Robin de Man hadden allebei vervelende blessures en konden pas tijdens de warming-up bepalen of ze zouden kunnen starten. Uiteindelijk viel de Man uit en moest Mart van Bree de spitspositie bezetten.

Vanaf het begin liet VV Dongen haar intenties zien. Binnen anderhalve minuut creëerden de gedreven manschappen uit Peejenland twee enorme kansen die door tweede keeper van UNA, Bart Tinus, onschadelijk werden gemaakt. Het was de opmaat naar een ongelooflijk sterke eerste helft waar VV Dongen de UNA-spelers op alle fronten aftroefde.

De 0-4 bij rust was voor VV Dongen- trainer Osman Erbas het signaal om tijdens de pauze zijn ploeg in het gareel te houden. ‘Ik zie dat jullie lachen en ervan genieten, maar jullie moet nog wel 45 minuten aan de bak!’

Tijdens de eerste 45 minuten legde VV Dongen UNA op de spreekwoordelijke slachtbank. Bijna elke aanval was kansrijk. Vooral aan de buitenkanten heersten Shenty Saez en Anouar Moukouh, waar op het middenveld een gepassioneerde Thom Avontuur samen met Luuk Hultermans alle gaten dicht liep. Tactisch had VV Dongen de bovenhand en profiteerde optimaal.

In de 15e minuut opende VV Dongen de score toen Nassim Asrih aan de rechterkant door Mart van Bree vrij voor keeper Tinus werd gezet . Zijn inzet werd geblokt maar Avontuur noteerde zijn tweede doelpunt van deze competitie. (0-1 in de 15e minuut). Daarna ging het hard. In de 22e minuut werd Shenty Saez op fenomenale wijze door (weer) Mart van Bree vrijgespeeld. Het wippertje over de verdediging van UNA werd door Shenty Saez, The Man of the Match, briljant afgerond. De arbiter riep over de assist van Mart van Bree zelfs: ‘Oeh, dat was mooi’ ( 0-2 in de 22e minuut).

De dadendrang van VV Dongen was niet meer te stuiten. Zelfs met een stand van 0-2  en een levensgrote kans voor UNA was het Wessel Sprangers die in een één-op-één situatie de boel onder controle hield. Toen de 0-3 in de 38e minuut viel, was alles wat VV Dongen een warm toedraagt werkelijk buiten zinnen. Een snelle combinatie aan de rechterkant tussen van Bree, Asrih en Moukouh werd door laatstgenoemde besloten met een pass richting het doel van UNA . Saez was er als de kippen bij en rondde bij de eerste paal subliem af. (0-3 in de 38e minuut).

Het ongeloof bij de VV Dongen supporters was nog niet weggetrokken of de vierde lag al in het mandje. Dit keer was het Jan Gerrits die met een lange bal aan de rechterkant Anouar Moukouh aan het werk zette. Buitenspeler Moukouh had het de gehele middag nog niet makkelijk gehad met zijn directe tegenstander, maar in het spaarzame moment zette hij de UNA-verdediger te kakken en produceerde een fantastische voorzet die door Mart van Bree rigoureus werd afgerond. (0-4 in de 44e minuut).

Erbas had kennelijk zijn team in de rust bereikt. De taken werden uitgevoerd en het spel werd op sommige momenten professioneel ‘doodgemaakt’. Shenty Saez, die later uit zou vallen met een lichte liesblessure maakte in de 55e minuut aan de eventuele illusies van UNA een einde. Hij voltooide hiermee zijn hattrick (0-5) en zou daarmee recht hebben op de wedstrijdbal. Helaas moest hij het doen met een bal die zijn ploeggenoten voor hem hadden geregeld. Het maakte de vreugde er niet minder om. UNA scoorde de ere-treffer in de 66e minuut (1-5) via Nick Tielemans. Ze drongen nog wel aan om een dragelijker resultaat neer te zetten, maar de onverzettelijke verdediging van VV Dongen was niet slechten.

VV Dongen sluit een fantastisch eerste gedeelte met 24 punten af. Op 12 januari 2020 gaat de competitie verder met een thuiswedstrijd tegen Quick Den Haag. Aanvang op Sportpark de Biezen is dan 14.00 uur

zie hier samnvatiing