Even voorstellen: Jeugdvoorzitter Aad Stanco
maandag 3 februari 2020 - 11:48

“Jeugd moet het leuk hebben bij VV Dongen.”

Aad Stanco: nieuwe voorzitter jeugdzaken.

Door: Piet Scheepers

Sinds kort is Aad Stanco voorzitter jeugdzaken en is daarmee ook lid van het hoofdbestuur van de VV Dongen. Hij is niet alleen achter de bestuurstafel te vinden; ook staat hij wekelijks langs de lijn te kijken bij de JO10-1, waar zijn zoontje in speelt.

Aad is voor veel Dongenaren nog een onbekende, daarom een korte introductie. Tot voor drie jaar was hij werkzaam als IT-manager bij banken en verzekeringsmaatschappijen in de Randstad. Het laatste bedrijf waar hij werkte (SNS Reaal in Alkmaar) werd overgenomen. De daarop volgende reorganisaties hadden grote gevolgen voor het personeel. ,,Veertig procent kreeg ontslag aangezegd. Ook ik was daar één van.” Al enkele jaren werd in huize Stanco gedubd wanneer de verhuizing naar Dongen zou worden gerealiseerd. Niet vreemd, want echtgenote Sandra komt uit Dongen. Sterker nog: haar vader is Berry van Eijk, voormalig penningmeester en erelid van VV Dongen. Na het ontslag was de tijd rijp om naar Dongen te verhuizen. Ook voor de drie kinderen het juiste moment, nog voordat zij de stap naar het vervolgonderwijs moesten maken. Sandra werkt in Den Haag, dus Aad zorgt voor het huishouden en de kinderen en werkt ook nog als projectleider data management bij woningbouwvereniging Casade in Waalwijk en Dongen.

Aad Stanco groeide op in Beverwijk. ,,Mijn vader kwam in 1956 als gastarbeider uit Italië naar Nederland. Hij ontmoette mijn moeder in Haarlem. Het echtpaar Stanco kreeg drie jongens, waaronder ik. Mijn vader had niet bepaald een beroep waarvoor je in de rij gaat staan. Hij was ovenbouwer bij de toenmalige Hoogovens in IJmuiden. Met een hittebestendig pak die hete ovens in. Ik geef het je te doen!”

De inmiddels bijna 60-jarige Aad begon zijn sportcarrière als voetballer bij de Kennemers. ,,De vereniging waar Rafael van der Vaart ook begonnen is!”  Daar heeft hij vijfentwintig jaar actief gevoetbald, waarna hij zijn kicksen aan de wilgen heeft gehangen om andere sporten, zoals tafeltennis en tennis, te gaan beoefenen. Aad is vorige maand ook opa geworden: zijn zoon Dave, uit zijn vorige huwelijk, werd vader van zoon Matthew.

Aad ontmoette Sandra die in Amsterdam werkte. Samen hebben zij drie kinderen die alle drie typische Italiaanse namen kregen. Nino (14 jaar) heeft bij Dongen gevoetbald maar koos later voor tennis. Dochter Gina (12 jaar) is lid bij Liberty. Last but not least is Michele (9 jaar). De jongste telg speelt bij J010. Zoals het zo vaak gaat, is ook Aad door zijn voetballende zoons bij de VV Dongen gekomen.

Aad heeft twee jaar training gegeven aan de J013-3, destijds het team van Nino. ,,Ik werd door toenmalig voorzitter jeugdzaken Peter van Heteren gevraagd om zitting te nemen in de commissie jeugdzaken. Dit ging verder, want Peter vroeg mij al snel of ik hem eventueel wilde opvolgen?” Het antwoord van Aad was tactisch: ,,Ik ken de club nog niet zo goed en de mensen mij niet. Ik wil een jaartje met jou meelopen, als stagiaire, en dan beslis ik pas.” In het voorjaar van 2019 stond het besluit vast. Peter van Heteren stopte en Aad nam het stokje over.

,,Nu sta ik zelf aan het roer en zie als een van de belangrijke doelen om te zorgen dat de hele jeugd het leuk heeft bij Dongen!”

In de ogen van Aad en zijn commissie moet je niet alleen de belangen van de standaardelftallen prioriteit geven. Ook de daaronder liggende elftallen, al spelen zij recreatief, moeten dezelfde aandacht krijgen! Daarvoor is een evenwichtige aanpak nodig. De intentie is ingewikkeld: niet alleen spelers beter maken maar ze mogen ook plezier hebben. Hiervoor is de interne scouting geïntroduceerd. Daarnaast willen we trainers kansen geven om beter te worden in het trainen en coachen van hun team. Onderzoek is daarom gaande naar samenwerking met een BVO.

,,In de maand juli staat al een Soccer Event gepland met NAC Breda voor de hele jeugd van Dongen. Dit is een van de manieren om verder te komen.”

Drie belangrijke speerpunten voor nu!

Het gele boekje.

Ooit samengesteld door Anja Hartmans maar in vergetelheid geraakt. Het is een praktische uitleg voor trainers, leiders en ouders over hoe de club is georganiseerd, hoe wij werken en welke rollen zij hebben. Dit boekje is nu geactualiseerd en is binnenkort te lezen en te downloaden vanaf onze website.

Beleidsplan.

Bij bovenstaande filosofie hoort een nieuw beleidsplan dat inmiddels ook geschreven is door Aad. Dit wordt binnenkort besproken in het bestuur en zal dan gepubliceerd worden. Met een beleidsplan ben je er natuurlijk nog lang niet. Met heel veel mensen binnen de club zullen we overleggen wat de beste vervolgstappen zijn.

Gecertificeerde Jeugdopleiding.

VV Dongen heeft sinds vorig jaar een gecertificeerde Jeugdopleiding, erkend door de KNVB. Slechts 3 % van de Nederlandse amateurvoetbalverenigingen heeft dit certificaat! Daaronder dus ook de VV Dongen.

Om dit laatste te behouden moeten we aan vele eisen blijven voldoen.

,,Kortom: er is werk aan de winkel!”, besluit Aad Stanco