wie was dit ook alweer?
maandag 17 februari 2020 - 10:31

Wie was dit ook alweer?

Door Piet Scheepers.

In deze rubriek gaan we personen, die veel voor onze voetbalclub hebben betekent, in het zonnetje zetten. Deze eerste keer wordt geopend door een Zeeuw die, voordat hij bij Dongen ging voetballen, eerst vier jaar in Oosterhout bij TSC op het hoogste amateurniveau heeft geacteerd. Daarvoor maakte hij deel uit van de Zeeuwse selectie, was twee jaar selectiespeler van NAC Breda en heeft met Harrie Broeders getraind bij Willem II Tilburg.

Rini Bennaars (gebukt) en Harrie Broeders (lange haren) kijken toe hoe onze man Dongen naar de 2-0 schiet in de kampioenswedstrijd tegen Gilze.

,,Deze foto is genomen in 1972 in de kampioenswedstrijd tegen Gilze in de 3e klasse. Ik benutte de strafschop maar die moest overgenomen worden omdat het publiek het veld op kwam. Ook de tweede schoot ik binnen. De wedstrijd werd bijgewoond door naar schatting 3.000 (toen al!!) toeschouwers.”

Je was zeer actief binnen onze club?

,,Ik was voetballer, jeugdtrainer en redactielid van clubblad ‘Biezenmatje’.”

Als voetballer, in welk elftal?

,,Ik heb drie jaar in Dongen 1 gespeeld. Van 1971 t/m 1974. In deze periode zijn we gepromoveerd van de 3e naar de 1e klasse. Toen, na de hoofklasse, het hoogste amateurniveau. Na enkele wedstrijden in de 1e klasse ben ik op medisch advies gestopt met voetballen. Na een meniscusoperatie in mijn rechterknie in 1969 bleek de slijtage aan de knie te groot. In 1977, inmiddels weer actief bij de veteranen, vroeg trainer Piet Hendrix mij om de tweede helft van de competitie het erg jeugdige, talentvolle elftal met mijn ervaring te helpen. Helaas kwamen we 1 puntje te kort voor handhaving in de 2e klasse. Op 55-jarige leeftijd ben ik gestopt bij de veteranen wegens slijtage aan mijn linker heup.”

We hebben het hier over Jacques de Cocq, die om en nabij de 25 jaar lid was van het Biezenmatje, het clubblad van de VV Dongen. Volgend jaar is hij 50 jaar lid van onze club. ,,Waarom geen clubblad meer? De Dongenleden kozen voor de meer actuele informatie via internet.”

Basis voor gecertificeerde jeugdopleiding VV Dongen?

Jacques trainde ook een aantal jaren de B1 en C1. ,,Ondanks mijn praktische ervaring heb ik destijds aan de toenmalige gediplomeerde hoofdjeugdtrainer Christ Schets gevraagd om een opleidingsplan te maken van pupillen tot de A-jeugd. Misschien is dit wel de eerste aanzet geweest om te komen tot de huidige gecertificeerde jeugdopleiding bij de VV Dongen?”

Wanneer ben je lid geworden van VV Dongen?

,,Na TSC Oosterhout werd ik in 1971 lid van Dongen. Mijn avondstudie in combinatie met voetballen op het hoogste amateurniveau, en de geboorte van onze Michel, was de reden van mijn overgang.

Spijt?

,,Ik heb daar geen moment spijt van gehad! Van het wat formelere TSC naar het gezellige, warme VV Dongen!”

Van waar ben je naar Dongen komen verhuizen?

,,Ik kom uit Aardenburg in het Zeeuws-Vlaanderen. Via Etten Leur en Breda, twee jaar selectiespeler NAC Breda, door mijn werk in Dongen terechtgekomen.”

Getrouwd met?

Ja, ook onze Jacques is getrouwd. ,,Met Gerda en wij hebben twee kinderen en drie kleinkinderen. Michel is geboren in 1971 en Marion in 1975. Michel heeft bij de VV Dongen gevoetbald totdat hij in Rotterdam ging studeren.”

Wie speelden toen nog meer in jouw elftal die nu nog binnen de club actief zijn?

,,Aangezien ik niet meer actief ben binnen de club, weet ik niet goed wie er nog actief zijn van mijn elftal. Rini Schellekens, Cees Jansen en Ad Broeders zijn of waren mijns inziens actief.” Langs de lijn ontmoet Jacques regelmatig Christ Schets (oud-trainer) en Henk van Loon (voormalige doelman Dongen 1).

Werkte je in Dongen en wat deed je?

,,Omdat ik op mijn 5e jaar door een ongeluk mijn linkerarm verloor, was ik veroordeeld tot administratief werk” Jacq werkte eerst in Dongen en daarna in Oosterhout.” Na het behalen van verschillende diploma’s verkaste Jacques naar Tilburg. ,,Daar heb ik de langste tijd van mijn werkzame loopbaan bij Ons Middelbaar Onderwijs, waar onder andere het Cambreur College onder valt, doorgebracht.”

Volg je VV Dongen nog? Hoe? Via media of kom je kijken?

,,Ja, ik volg VV Dongen nog via de media en kom zoveel mogelijk kijken bij de thuiswedstrijden. Ik vind het geweldig dat onze club, na het hoogtepunt waarvan ik deel mocht uitmaken, al meerdere jaren veelal met eigen opgeleide jongens, in de hoogste amateurklassen speelt.”

,,De resultaten in de Derde Divisie blijven mij, positief, verbazen!”

Is er veel veranderd in vergelijking met toen jij actief was en het heden?

,,Natuurlijk is er in de 50 jaar veel veranderd, De accommodaties, denk aan kleedkamers en kantines, zijn veel moderner dan toen. Begeleiding, zoals gediplomeerde (jeugd)trainers en professionele verzorging, zijn up-to-date. Ook de trainingsfaciliteiten, door het kunstgrasveld, zijn geoptimaliseerd.”

Jacques herinnert zich nog als de dag van gisteren dat er vanwege wateroverlast niet getraind kon worden. ,,In het najaar van 1974 stond het trainingsveld compleet onder water!”

Heb je nog een boodschap voor de leden en aanhang?

,,Ik ben blij dat ik bijna 50 jaar lid mag zijn van onze fijne voetbalclub. Ik hoop dat mijn medeleden en aanhang onze club op alle mogelijke manieren blijven steunen, zodat wij dit bijzonder hoge niveau kunnen blijven vasthouden.”

,,Ik hoop daar nog lang van te mogen genieten!”

Was getekend Jacques en Gerda de Cocq.