Contouren team krijgt vorm
donderdag 13 augustus 2020 - 13:04

VV Dongen op weg naar de competitie

15 juni was het zover. De mannen van Osman Erbas kwamen voor de eerste training bij elkaar en het leek net of de koeien de stal mochten verlaten. De jongens hadden al maanden hun energie opgespaard en konden voor het eerst sinds begin maart het ding doen wat zij het allerleukste vinden: Voetballen. Lekker ballen zonder enige restrictie en bouwen aan de conditie.

Ondanks het oplopen van het aantal Corona besmettingen heef de ploeg er al een aantal wedstrijdjes op zitten. Er zijn jongens vertrokken maar er zijn ook een aantal jongens gekomen die hebben gekozen voor en sportieve voortzetting van hun carrière bij onze mooie club.

Meest opvallende naam is natuurlijk Fatih Kamaci, die na een aantal jaren te hebben gespeeld bij FC Oss en een tweetal Turkse ploegen (2e niveau) koos voor VV Dongen. Kamaci heeft net als de andere spelers niet meer gevoetbald vanaf maart, dus de voorbereiding is voor hem vooral werken aan de conditie en het wennen aan het systeem van Osman Erbas.

Al na anderhalve week binnen de voorbereiding mochten de mannen aantreden tegen de jeugd va Feyenoord (0-6) en de jeugd van Willem II (0-3). Beide wedstrijden konden niet een indicatie geven over de voetbalgesteldheid van de ploeg. Pas tegen Moerse Boys kregen de jongens een aanvallende opdracht mee en er werd gevraagd om dominant te spelen. Dat het uiteindelijk 3-1 voor VV Dongen werd had niets te maken met de uitgevoerde opdrachten. Het was op dat moment nog gewoon slecht.

Aanknopingspunten genoeg voor de trainer die zijn selectie vooral verweet geen initiatief te tonen. “Het was plichtmatig rondspelen van de bal in de hoop hem niet te verliezen. Daar win je geen wedstrijd mee!” aldus de zeer kritische trainer.

Waarschijnlijk was de bruiloft van linksback Oguzhan Kazanci het keerpunt. Tijdens een prachtig feest liet de selectie zich van haar beste kant zien en  danste samen met Oguzhan de toekomst tegemoet.

De onbedoelde teambuilding had zijn effect. Afgelopen zondag speelde VV Dongen in Hendrik Ido Ambacht een wedstrijd tegen Hoofdklasser IFC. Met veel aanvallende intenties zette VV Dongen de top-Hoofdklasser onder druk en creëerde een groot aantal kansen. Twee 100 % kansen waren helaas niet besteed aan de voorhoede, waardoor IFC zich staande wist te houden. Een fout in de verdediging  resulteerde in een penalty voor IFC waarmee de stand geheel tegen de verhoudingen in op 1-0 kwam.

Pas na rust wist VV Dongen het tij te keren. Vooral op conditioneel vlak was de ploeg uit Dongen de meerdere, maar ook qua combinatiespel en afwisseling wisten de mannen van Erbas de dominerende partij te worden. Met invaller Rafael Nartey op de linkerflank kreeg VV Dongen steeds meer kansen om de verdediging van IFC stuk te spelen. De jongeling, overgekomen van Almkerk, verrast vriend en vijand met zijn pijlsnelle rushes en zijn techniek. De jongen die gaat spelen in de O-23 rammelt hard op de deur van het eerste team. Nartey was betrokken bij de 1-1 en maakte 5 minuten voor tijd de winnende treffer.

Erbas keek tevreden terug op deze ontmoeting waar hij onder meer experimenteerde met Kamaci, Avontuur en Hultermans op het middenveld. In de tweede helft namen Wijkmans en Solak de plaatsen in van Kamaci en Avontuur.

Twee dagen na deze overwinning stond de wedstrijd tegen Halsteren op het programma. Helaas werd er maar een helft gespeeld, omdat de tropische storm over het gebied raasde. Erbas koos voor een voorhoede met Nartey, Asrih en van Bree en liet Kamaci uit voorzorg buiten de basis. Kazanci keerde samen met Gerrits terug in de verdediging.

“De 40 minuten die we hebben laten zien was precies het tegenovergestelde van dat wat we een week eerder tegen Moerse Boys hebben laten zien. Druk, veel beweging, vooruit voetballen en initiatief tonen. Het enige wat ik mijn team kan verwijten is dat de scherpte voor de goal ontbrak. We hadden zeker met 0-5 voor moeten staan.”

De trainer was vooral te spreken over heet optreden van de rechtsback Mohammed Mansaray. De onvermoeibare verdediger was een plaag voor de ploeg uit Halsteren, maar zijn medespelers maakten te weinig gebruik van de gegeven ruimte. Einstand na 40 minuten was 0-2.

De stijgende lijn zal Erbas en zijn staf goed doen echter er zijn nog wat puzzeltjes te leggen. In de voorhoede kampt VV Dongen met blessures van Anouar Moukouh, nieuwkomer Mauritsio Helstone, Ridouan Kasrioui en Shenty Saez. Echt langdurige blessures zijn het over het algemeen niet, maar het verstoort wel degelijk de voorbereiding. Keuzes worden beperkter.

Zaterdag 15 augustus gaat de oefenperiode verder met een thuiswedstrijd tegen Baronie. De wedstrijd zal om 11.00 uur beginnen. De Corona-maatregelen dwingen de club ertoe dat er slechts 250 toeschouwers deze wedstrijd mogen bezoeken. We vragen om uw begrip.