• Hoe pakken de trainers van de VV Dongen standaard elftallen dit aan?

Vandaag: Luke van Overbeek, trainer VV Dongen Zaterdag.

Dit jaar is de VV Dongen, naast de start van J023, ook een doorstart gemaakt met het zaterdag Standaard team.

Als trainer werd Luke van Overbeek aangesteld. ,,De eerste weken was het zoeken hoe we dit zouden gaan aanpakken. Ook was de vraag, wat het niveau van dit team was? De start was stroef, ook mede door de wisselende samenstellingen en uitwisselingen met 023. Ik denk dat dit komt doordat veel nieuwe jongens nog nooit met elkaar hebben samengespeeld en elkaar nog niet kenden. Een lastige stap, want wie speelt waar en hoe halen we het beste uit iedereen! Dat zie je ook terug in de resultaten. Wij zijn zoekende naar ons spel, maar ook zoeken hoe bepaalde situaties op te gaan lossen.”

Helaas gooide corona ook hier roet in het eten. ,,Daar hebben we inderdaad last van gehad. De leukste wedstrijd van het seizoen, tegen plaatsgenoot Olympia ‘60, ging helaas niet door. Deze is vooralsnog verzet naar december. Hopelijk wordt deze, als het mocht doorgaan, weer verzet naar het voorjaar en mag er dan weer met publiek gespeeld worden. Dat zijn de potjes waar je het voor doet!  Maar het eerste punt hebben we net voor de coronastop gehaald en daar moeten we in januari (hopelijk) verder op gaan bouwen.”

Nadat de vorige competitie abrupt werd afgebroken lig je er nu weer uit. Welk gevoel overheerst? Ik denk dat ik het nog zacht uitdruk als ik zeg dat ik ervan baal. Het is erg jammer dat dit moet gebeuren, alhoewel ik de keuze zeker begrijp. Als voetballiefhebber wil je natuurlijk gewoon doorgaan.

Niet- of aangepast trainen in groepen van twee of vier op De Biezen. Heb je de spelers huiswerk meegegeven? Zo ja, wat zoal? Ook gedacht aan gezonde voeding?

Ja, in samenwerking met Lars van de O23 hebben we een trainingsschema aan de spelers gegeven waarmee ze fit blijven voor als we weer mogen starten. Dit zijn oefeningen die ze allemaal thuis kunnen doen. Van oefeningen binnen tot hardlopen en intervaltrainingen buiten. Gedurende de week heb ik contact met alle spelers hoe ze er op dat moment voor staan en of het lukt. Regelmatig krijg ik ook een overzicht van het hardlopen of andere oefeningen door via de app. Zo kun je de spelers weer motiveren en uitdagen soms dingen net iets sneller te gaan doen.

In afwachting wanneer de competitie weer gaat beginnen (laten we hopen snel!) hoe denk je dat op te pakken? Oefenpartijtjes/wedstrijden vooraf?

Ik denk dat het zeker belangrijk is om weer ritme te krijgen, waardoor oefenwedstrijden spelen hoog op de lijst staat! Als je (zoals het er nu voor staat) 4 weken of langer niet mag spelen, dan is dat een flinke aanslag op je wedstrijdritme. Ik denk dat je van de spelers dan niet kan eisen dat ze zonder een oefenwedstrijd gelijk voor de knikkers kunnen gaan spelen. Ik ben ook heel benieuwd hoe de KNVB het in gaat vullen, want de kans op blessures is dan gewoon heel groot.

Klein positief tintje aan deze periode: blessures kunnen prima genezen. Maar dat geldt ook voor jullie tegenstanders. Heb je hier straks je voordeel mee kunnen doen?

Nee, dit geldt voor ons niet. Iedereen was fit toen alles stil werd gelegd. Wij zullen hier geen voordeel uit halen.

Opnieuw opstarten, zie je dat als nadeel? Ik bedoel, je zat in een bepaald ritme en nu moet je je weer opnieuw gaan opladen.

Ja, ik zie het zeker als een nadeel. Het eerste puntje is binnen, het groepsgevoel zat er goed in. Nu begin je weer helemaal op 0, voor mijn gevoel. De grote vraag is ook, hoe iedereen hieruit komt. Het is lastig want je begint weer helemaal van vooraf aan.

Je hoopt zo snel mogelijk weer aan de bak te kunnen. Maar wat als we een complete Lock Down gaan krijgen?

Er zit niet veel anders op dan te luisteren naar wat de overheid heeft te zeggen. Uiteindelijk draait het om gezondheid en dat is het voornaamste. Laten we hopen dat we zo snel mogelijk weer kunnen beginnen.

Zou een halve competitie een oplossing zijn als besloten wordt tot de winterstop niet meer te voetballen?

Tuurlijk wil je zo snel en zo veel mogelijk wedstrijden spelen als voetballer en trainer. Maar ik denk dat het geen verkeerde oplossing is als de competitie pas na de winterstop start, zodat we de weken ervoor kunnen gebruiken om weer fit te worden en wedstrijdritme op te bouwen. Al ben ik wel heel benieuwd wat de KNVB dan gaat doen met de wedstrijden die al gespeeld zijn. Je wilt het wel eerlijk houden.

Heeft deze fase invloed op de ontwikkeling van de voetballers in het algemeen?

Stilstand is nooit goed, dus het heeft zeker invloed op de ontwikkeling van de voetballers in alle vormen.

Volgende week het slot van deze vierluik met Mart van Bree trainer VV Dongen J019.