• “De juiste man om de visie van VV Dongen meer invulling te kunnen geven!”

    Peter Langens nieuwe Hoofd Jeugdopleiding VV Dongen

    Door Piet Scheepers.

    Peter Langens is met ingang van het nieuwe voetbalseizoen de nieuwe Hoofd Jeugdopleiding bij VV Dongen. Ontwikkeling en samenwerking staan centraal in zijn aanpak. “Ik sta tussen de trainers en ben hun aanspreekpunt,” legt hij uit. Deze man is een voetbaldier pur sang. Van zijn 7e tot en met 18 jaar heeft hij gevoetbald bij OJC Rosmalen. Daarna heeft hij het voetbalveld verruild voor het zaalvoetbal, waarin hij tot ongeveer zijn 30e jaar voor diverse teams uit de regio Den Bosch en Uden uitkwam. Hierna is zijn carrière als trainer begonnen. Niet alleen in Nederland heeft hij zijn sporen verdiend. Ook ver buiten onze grenzen, in de Verenigde Staten en Canada, heeft hij de jeugd kennis laten maken met de ‘Dutch Touch’.

    Langens is een fervent aanhanger van voetbaltrainer Wiel Coerver die vanwege zijn geavanceerde trainingsmethoden werd omschreven als de Albert Einstein van het voetbal. Hij gold in zijn tijd als een van de baanbrekende voetbalcoaches en heeft diverse boeken geschreven die in vele vreemde talen werden verkocht. Met name zijn visie over techniek en het toepassen daarvan was voor vele trainers een handreiking. Zo ook voor de inmiddels 59-jarige Peter Langens die nu woonachtig is in Tilburg.

    Zijn eerste job in Amerika was in 1998. Vier jaar was hij daar Director of Coaching La Forza Soccer Club. Daarnaast organiseerde hij voetbalkampen om het spelletje net zo populair te maken als in Europa en Zuid-Amerika. Hij noemt het de ‘Dutch Touch’, voetbal zoals het in Nederland wordt gespeeld. En hoe klein het wereldje ook is, heeft Marcel Haarbosch (lid TC VV Dongen) ervaren. “Ik ken Peter van de Midwest Soccer Academy in Amerika waar ik tijdens de zomers van 2001 en 2003 voetbaltraining heb gegeven. Peter was als Camp Director de man die alles in goede banen moest leiden. Het was daar een mooi avontuur en fijn om met hem samen te werken.” De twee hielden contact en nu kruisen hun (voetbal)paden opnieuw. “De visie van Peter sluit perfect aan bij de gezonde ambitieuze visie van VV Dongen,” is de mening van en Marcel Haarbosch en van voorzitter John Paul Verkooijen die aanvult: “Hij is de juiste man om de visie van VV Dongen meer invulling te kunnen geven!”