• SamenTop ontvangt cheque van DongenSteunt.

Door Piet Scheepers

Een aantal mensen in Dongen zal het waarschijnlijk opgevallen zijn dat de bus van Samen Top het logo draagt van Dongen Steunt. De bus die altijd op de parkeerplaats van de Jumbo te vinden is en wordt gebruikt voor het vervoer van de Toppers van stichting Samen Top. ,,Mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking in de maatschappij mee laten werken zoals ieder ander!”  Dat is de mening van Judit Baijens, geboren en getogen in Dongen. Zij vertelt graag hoe Samen Top werkt.

Toppers aan het werk zoals ieder ander!

Samen met Suzanne Verschure startte zij ruim zes jaar geleden de stichting Samen Top in Waspik. Een dagbesteding voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. ,,Wij zijn begonnen een zestal jongeren (binnen Samen Top Toppers genaamd) bij bedrijven of instellingen te plaatsen waar zij zoveel mogelijk regulier werk verzetten. Denk dan aan horeca, tuinderijen, winkels, supermarkten of welk bedrijf dan ook. Nu zijn er via ons inmiddels ruim 70 toppers aan het ‘werk’ bij zo’n 30 verschillende bedrijven en organisaties. En rijden er inmiddels vijf bussen rond, en verschillende particuliere auto ’s, om de toppers ’s morgens op hun werkplek te krijgen en ’s avonds weer thuis af te zetten, daarom staat er ook ‘toppers on tour’ op de bussen” vertelt een trotse Judit Baijens. De toppers werken in de regio Waspik – Dongen, met de grenzen tegen Tilburg en Breda.

Een van de vrijwillige chauffeurs is VV Dongen voorzitter John Paul Verkooijen. ,,Ik ben supertrots dat ik dit kan doen en geniet van elke rit!”

DongenSteunt, maatschappelijk verantwoord!

Onder de noemer ‘DongenSteunt’ leveren ambassadeurs een financiële bijdrage aan de jeugdafdeling van VV Dongen. Een gedeelte van deze ambassadeursbijdrage wordt door VV Dongen jaarlijks aan een ander goed doel of vereniging binnen Dongen geschonken. Met deze combinatie van sponsoring, activering én het tonen van lokale betrokkenheid, positioneert VV Dongen zich nadrukkelijk als een maatschappelijk verantwoorde sportvereniging. Daar gebeurt veel meer dan alleen voetbal!

Ambassadeur

Als ambassadeur van DongenSteunt straalt u uit dat u niet alleen VV Dongen een warm hart toedraagt, maar ook dat u uw maatschappelijke betrokkenheid toont en uw verantwoording neemt. Eigenlijk dus iets om trots op te zijn. Interesse? Stuur een mail naar info@vvdongen.nl en er wordt snel contact met u opgenomen.

Uitreiking cheque

Dit jaar koos Dongen Steunt voor Samen Top. Aad Stanco, voorzitter van de jeugdcommissie van VV Dongen, reikte aan de toppers namens het bestuur de cheque uit. “Ik ben er trots op dat we niet alleen het voetbal en onze vereniging op de eerste plaats zetten. Maar dat we juist in deze moeilijke tijden ook aandacht blijven houden voor andere maatschappelijk belangrijke zaken die spelen. Zelfs onze slogan – Groeien van Onderuit- past bij deze schenking.”

Waar ligt hun interesse?

Eerder dit verhaal vertelde Judit Baijens hoe het begonnen is. Aansluitend vertelt zij hoe het mogelijk is om mensen met een beperking in uw organisatie op te nemen. Het is eigenlijk heel eenvoudig, u zorgt voor de werkzaamheden  en de toppers komen het uitvoeren samen met een deskundige begeleider. Waar kan ontzorgt Samen Top de werkgever, met kennis en kunde op het gebied van ‘bijzondere medewerkers’. Of het nu gaat om toppers met een indicatie dagbesteding of banenafspraak via de gemeente. Judit en haar team van werkbegeleiders overleggen met hun toppers, waar hun interesses naar uit gaan? Vanuit dat gesprek wordt er een geschikte werkgever gezocht. Samen Top zorgt voor de begeleiding en opleiding van de topper op de werkplek. En de toppers brengen veel gezelligheid. . ,,Veelal is ‘de match’ zo gepiept.”

Veel enthousiaste werkgevers!

,,Gelukkig kunnen wij putten uit veel bedrijven waar onze Toppers werken.” Daardoor is het, om hun Toppers aan een werkgever te krijgen, de afgelopen jaren soepeler gaan verlopen. Steeds meer werkgevers willen hun deur wel open zetten voor ‘bijzondere medewerkers’ maar vinden het lastig om dat goed te organiseren. “We hebben geweldige samenwerkingen met werkgevers, waar de energie en enthousiasme vanaf spat. De werkvreugde voor zowel het personeel van de werkgever neemt toe als voor onze toppers, dat levert meer dan eens dagen met een gouden randje op”, aldus Judit.

Erg fijn dat DongenSteunt dit jaar gekozen heeft voor SamenTop. Natuurlijk, maar nog mooier is als we samen met de ondernemers, die VV Dongen en met name het initiatief DongenSteunt een warm hart toedragen, kunnen zorgen voor een samenwerking die voor alle partijen een voordeel oplevert. Een Win-Win situatie!

Een grote groep werkgevers in Dongen en omgeving zie je op de website: https://www.samentop.nl.

Ben je geïnteresseerd of het voor jouw onderneming ook wat is om mensen met een beperking te willen plaatsen onder deskundige begeleiding, neem dan contact met ons op.