• VV Dongen ruim in blessuretijd alsnog onderuit

  13 dec 2022
 • Dongen laat tweede overwinning door de vingers glippen.

  Door Piet Scheepers.

  De laatste wedstrijd voor de winterstop was er eentje om niet snel te vergeten.

  Het had zo fijn geweest dat deze wedstrijd winnend afgesloten zou worden. De aansluiting met de naaste degradatieconcurrenten was dan een feit geweest. En dan had het nieuwe jaar prima ingezet kunnen worden. Het muntje viel dit keer weer de verkeerde kant uit. Ver in blessuretijd, het zal rond de 96e minuut zijn, werd een discutabele vrije trap, zo maar ergens op het veld genomen, en door de bezoekers uit Utrecht binnen getikt. Prettig te zien was voor aanvang de line-up. Ruim twintig jeugdspelertjes, jongens en meisjes, vergezelden de hoofdrolspelers van deze middag.

  Zuur!! Maar dat niet alleen. De fanatieke aanhang bleef met vele vragen zitten.

  Waarom zoveel extra tijd? Zijn de spelregels na Nederland – Argentinië ineens veranderd? Toen werd de assistent-trainer van Argentinië getrakteerd op een gele kaart. Toen werd de vrije trap genomen, daar waar het spel werd stilgelegd. Door een opmerking van Dongen trainer Osman Erbas richting de assistent-scheidsrechter werd het spel stilgelegd. “Ga terug in je hok,” wees de assistent de trainer, die op dat moment te fanatiek zijn ploeg coachte en zich buiten het afgezette gebied stond, terug naar de dug-out. Daarop antwoorde de trainer: “Ik ben geen kip of hond.” En toen was het klaar en zocht de assistent hulp bij de scheidrechter. Een gele kaart volgde met alle gevolgen.

  Anderzijds hadden de spelers van Dongen het niet zo ver moeten laten komen. Zeker vier 100% kansen werd voor rust niet omgezet in doelpunten. Aan Dongenzijde hield invaller-doelman Senna Daver zijn doel tot de rust schoon door enkele attente reddingen. En, dat moet ook gezegd worden, scheidsrechter van dienst, Lars van Leeuwen, floot tot ver in blessuretijd een onopvallende wedstrijd.

  Hercules, de huidige nummer vier op de ranglijst, oogde een tegenstander die het wel eens zou gaan maken tegen Dongen. De bezoekers onderschatten de inzet van de Kanaries. Door de eerste helft hoogdruk te zetten leed de achterhoede van Hercules met de regelmaat van de klok slordig balverlies. Laconiek opbouwen en daardoor balverlies brachten Dongen in kansrijke situaties. De eerste tien minuten was het elkaar aftasten. Hercules kwam af en toe gevaarlijk binnen de zestien, maar dan liet de jonge Senna Daver zien wat hij in huis had. Zo stopte hij in de vierde en elfde minuut een tweetal kansen van Hercules. Dongen, met Fatih Kamaci en Shenty Saez voorop, verstoorden de aanvalsdriften van de bezoekers. De twee Dongense stoorzenders verzuimden de mogelijkheden om te zetten in doelpunten.

  In de 24e minuut de kans op de openingstreffer. Eerst was het Thom Avontuur die zijn inzet geblokt zag en daarna Sel Bastmeijer die zijn inzet over zag gaan.

  Dongen rook aan de openingstreffer. Met name Kamaci had deze middag diverse mogelijkheden op de schoen liggen. Zo was hij er als de kippen bij toen een Hercules verdediger te laconiek een bal wilde aannemen. Als een pijl uit een boog spoedde Kamaci richting doelman Fons Mulder. Deze kon het strakke schot tot corner verwerken. Kort hierna was het dan toch raak. Nadat een mogelijkheid, na een prima voorzet van Sam Spijkers, tot corner was verwerkt, was het aan de hardwerkende spits Bastmeijer om deze spelhervatting binnen te werken. En toen was het snel gebeurd. Want nog geen minuut later pikte Kamaci weer een slechte onderlinge pass van Hercules op en strafte deze onberispelijk af. Met deze 2-0 stand ging de rust in.

   

  De tweede helft kreeg wat kansen betreft een vervolg van de eerste helft. De eerste mogelijkheden waren weer voor Kamaci en Saez. Gaande deze helft werd er flink gewisseld. Vooral aan Hercules zijde. De licht geblesseerde Shenty Saez maakte plaats voor Gillyan Clemens en Giovanni Bombarda voor de moegestreden Sel Bastmeijer. Dongen zakte in en Hercules zette de ploeg van Osman Erbas onder druk. Dat resulteerde in diverse hachelijke momenten voor het Dongendoel. Een kwartier voor tijd frommelde Oussama Lahri de aansluitingstreffer achter doelman Daver. De ploeg rook meer. En Dongen mocht van geluk spreken dat het in de 90e minuut een Hercules inzet via doelman Daver tegen buitenkant paal achter zag gaan.

  En toen? Ja toen ging de blessuretijd in. In de hoogste regionen zie je dan een vierde official een bord omhoog doen met daarop de extra te spelen tijd. Nu is dat in de 3e divisie, en lager, niet gebruikelijk. Maar wenselijk zou zijn dat de scheidsrechter aangeeft aan beide coaches hoeveel extra tijd hij erbij gaat tellen. Iets voor een bijeenkomst van de KNVB??

  En dan blijft het gissen. Inmiddels is in de omroepruimte de klok aan het lopen. Al ruim vier minuten extra tijd zijn verstreken. En dan in minuut 95 begint het theater. Spel doodgelegd vanwege opmerking trainer Dongen. Gevolg: een gele kaart. Dan volgt de spelhervatting. Een heftig protesterende Dongen coach wordt door scheidrechter Van Leeuwen genegeerd. Waarom een protesterende coach? Een brutale mens heeft de halve wereld, moet een Hercules speler gedacht hebben toen hij de bal ergens ver weg van de dug-out neerlegde en een aanloop nam. Zijn inzet belandde in een kluwen van spelers op de voet van de op de grond liggende Marijn Ploem die hem kon binnentikken. 2-2. Waar moest die vrije trap genomen worden?

  En nog steeds tikte de extra tijd door in de omroepruimte. Dan klinkt het eindsignaal. 7 minuten en nog wat seconden waren de extra tijd! Waarom zoveel tijd? Blessures? Wissels? Wie weet? Een geheim dat alleen de scheidsrechter van dienst weet. Aanhang en spelers zwaar teleurgesteld. En de tegenstander? “Je mag toch wel juichen als je scoort?,” vraagt iemand van de staf van Hercules zich na afloop af. Op de vraag of de extra tijd reëel was, antwoordde hij: “Daar gaat de scheids over!”  En dan heeft deze man gelijk en kan je het alleen wedstrijdleiders kwalijk nemen.

   

  Winterstop.

  Komende zaterdag 17 december een gezellige Kerstborrel na afloop van het 30+ minitoernooi op Sportpark De Biezen. Daar is iedereen uiteraard welkom.

  Tussen Kerst en Oud & Nieuw het DDDO-zaaltoernooi. Kantine gesloten vanaf 19 december.

  De kantine is weer open op de traditionele Nieuwjaarsreceptie op 1 januari om 16:00u. Zie website Vv Dongen.