• VVDongen Zaterdag 1 wint en promoveert naar derde klasse

 • Hitte aanslag op conditie spelers tijdens finale nacompetitie.

  VV Dongen zaterdag 1 promoveert naar 3e klasse.

  Door Piet Scheepers.

  Doordat VV Dongen zaterdag onder leiding van trainer/coach Luke van Overbeek de laatste drie wedstrijden van de reguliere competitie kon omzetten in winst mocht het meedoen aan de nacompetitie om promotie naar de 3e klasse. De afgelopen week was een prima week voor de mannen van Van Overbeek. Eerst winst op 3e klasser TSVV Merlijn en afgelopen zaterdag, in een verzengende hitte op neutraal terrein (bij VV Schelluinen), een late 2-0 winst op 3e klasser FC Perkouw uit het Zuid-Hollandse Berkenwoude. Beide 3 klassers zijn gedoemd te degraderen en VV Dongen promoveert naar de 3e klasse.

  Wat begon als een pilotproject moest binnen drie jaar in de ogen van voorzitter John Paul Verkooijen serieuze vorm krijgen. Trainingen serieus aanpakken, wedstrijden optimaal benaderen en ja, wie op welke plaats speelt hangt af van de mogelijkheden en de inzet. En zo startte afgelopen seizoen VV Dongen zaterdag voor de tweede jaar, onder leiding van Luke van Overbeek, aan de afgelopen competitie in de vierde klasse. Een klasse waarbij het moeilijk is om uit te promoveren omdat steeds meer teams vanuit de zondagcompetitie zullen inschuiven in deze klasse. Daarom elke strohalm aangrijpen als je de kans krijgt.

  Het werd een wisselvallige competitie met ups-and-downs. Twee keer winst tegen de latere kampioen DESK. Maar ook op momenten, door omstandigheden, spelers te kort. Dan is het goed dat VV Dongen heeft gekozen voor een O23 elftal. Een team waarin spelers kunnen rijpen om de stap naar Dongen 1 zondag te maken of kunnen aanhaken bij het zaterdag eerste elftal. Dit laatste hebben verschillende spelers aangegrepen om nog meer ervaring op te doen en kennis te maken met seniorenvoetbal.

  Dongen startte zaterdag in de bekende opstelling. In het doel Tom van Strien en voor hem centraal de tweelingbroers Niels en Freek Dingemans. Zij werden geflankeerd door op rechts Sem Uittenbogaard en op links Doguhan Ercan. Gaande de wedstrijd had dit viertal alles onder controle. Geen Luca Kastelijns op het middenveld, maar dit keer Joel Longo (O23). Met aanvoerder Nick Smans, de man die vele vuile meters maakt, en Bas Jansens de opbouwer en strateeg bracht men afgelopen zaterdag niet de power die we op het middenveld gewend zijn. Of het weer of de spanning van de wedstrijd waren de oorzaak dat er, vooral de eerste helft, vaak slordig balverlies werd geleden.

  In de voorhoede werkten Joep van Overbeek, Maarten Waltmans en Luc Braams hard. De eerste helft had Perkouw dit drietal redelijk onder controle.

  Perkouw hanteerde de lange bal, of over rechts of over links. Zodra de achterhoede in balbezit kwam, werd de bal naar voren gestuurd. Dit bleef de deze ploeg volhouden tot het einde. Een tactiek die de ploeg de tweede helft zou opbreken. Want door de hitte en waarschijnlijk conditiegebrek, kwam er geen enkele lange bal aan en was er geen groot gevaar voor het Dongendoel. Dongen controleerde de wedstrijd, zeker de tweede helft. Maar toch? Het beginsignaal had net geklonken en de eerste lange bal ging richting Dongendoel. Een twijfelende Dongendoelman Tom van Strien en de kopbal van de doorgelopen Perkouw spits ging naast. Perkouw bleef dus dit spelletje volharden, maar echt gevaar leverde het niet op.

  De ploeg uit Zuid-Holland was wel feller op de bal, waardoor Dongen op het middenveld de slag verloor. Ook door slordig balverlies. Even veerde de Dongenaanhang op toen Maarten Waltman aan een solo rush begon. Hij liep zich vast in een kluwen van verdedigers. Dongen kreeg tegen het einde van de eerste helft vat op de moegestreden Perkouw spelers. Schoten van Joep van Overbeek en Maarten Waltman werden door de Perkouw doelman onschadelijk gemaakt.

  Tweede helft: Dongen zet invallers in en dicteert de wedstrijd.  

  ‘Lekker zo’n brede bank met wissels,’ moet Luke van Overbeek achteraf gedacht hebben. Hij wisselde de moegestreden Joep van Overbeek voor de rappe Burak Erbek. Zijn directe tegenstander moet aan deze tweede helft nachtmerries hebben overgehouden. Met de regelmaat van de klok passeerde Erbek zijn tegenstander om dan gevaarlijk de zestien binnen te gaan. Of zijn voorzet werd niet goed ingeschat of hij schoot zelf. De tweede helft was nog geen minuut oud of Erbek zag zijn actie via buitenklant paal achter gaan. Een vrije trap van Bas Jansens ging net naast. Inmiddels was Jaap van der Waarden ingevallen voor de moegestreden Luc Braams. Na de drinkpauze stapelden de kansen voor Dongen zich op. Inzetten van Erbek, Van der Waarden en Jansens gingen rakelings over. In de 78e minuut was het dan toch raak. Weer werd Erbek op links weggestuurd. De rappe spits kwam naar binnen en vanaf randje zestien boog hij de bal over de Perkouw doelman heen. Deze 0-1 smaakte naar meer. Echter kroop Dongen drie minuten later door het oog van de naald.

  Perkouw brak op de linkervleugel door. De bal werd in de zestien richting doel gespeeld. Joel Longo twijfelde en wachtte op doelman Tom van Strien. Net voor een aanstormende Perkouw speler werd de bal weggeschoten. Een hachelijk moment dat ook de gelijkmaker had kunnen zijn.

  Kort hierna was het invaller Vince van Miert die, vlak voor tijd, de promotie definitief veiligstelde. Daarvoor miste hij eerst voor open doel een 100 % kans.

  “Gelukkig maakte ik kort daarna toch de 0-2,” lachte van Miert na afloop.

  Na het laatste fluitsignaal kon de vreugde niet op aan Dongenzijde. Promotie een feit. Maar wat een seizoen voor VV Dongen. ‘Groeien van Onderuit!’ gaat steeds meer gestalte krijgen. De jeugdelftallen (O17 en 019) spelen op divisie niveau. O23 kampioen en ongeslagen in de 1e divisie en Dongen zondag 1 prima op een zevende plaats geëindigd in de 3e divisie.

  Op naar het nieuwe seizoen, op naar het 100-jarig bestaan!