• Thuisclub legt Olympia pas in de tweede helft over de knie.

  Derbysfeer bij bekerwedstrijd VV Dongen – Olympia ’60.

  Door Piet Scheepers.

  Dinsdagavond 5 september was sportpark De Biezen goed bevolkt. Geen wonder, er stond weer eens een derby op het spel: plaatsgenoot Olympia ’60 kwam op bezoek voor de bekerwedstrijd tegen VV Dongen zaterdag. Beide elftallen waren voor elkaar onbekenden. Langs de lijn waren vele oude getrouwe supporters aanwezig om hun ‘ploegje’ aan te moedigen. Het enthousiasme was bij de bezoekers duidelijk aanwezig. Zeker toen de rood/witten de gelijkmaker (1-1) scoorden. Daar waar Dongen veel aan de bal was en zocht naar mogelijkheden, was het met name Olympia dat met veel fysieke inzet de aanvallen wist te pareren. Dongen nam na rust het heft in handen en won verdient met 3-1.

   

  “Bekerwedstrijden zijn andere wedstrijden dan normaal. Zeker als het een derby is. Dit blijven aparte wedstrijden,” was na afloop de eerste reactie van trainer Lars Jansens. Hij heeft vanaf dit seizoen het stokje overgenomen van Luke van Overbeek, die een jaartje rust heeft genomen. In het zaterdag 1 elftal is de kern van vorig seizoen intact gebleven. Een aantal spelers van de JO23 kozen voor de zaterdag. Tom Roovers en Robin de Man keerden, na een avontuur elders, terug op het oude nest Dongen waar het voetballen voor hun begon. Daarnaast kozen enkele jongens van buitenaf voor het geel blauw van Dongen. Lars Jansens weet zich gesteund door Ali Cemrek en Jeffrey Weterings (ass. trainers), Huub Herbers (verzorger) en John Schipper en Leo Logtenberg, de teambegeleiders. Nadat enkele weken geleden de eerste trainingen waren begonnen is de drang groot naar de echte wedstrijden. Zo staat op het programma in Dongen de derby in de 3e klasse tegen het ’s Gravenmoerse ONI op 23 september. Vanwege de jubileumfestiviteiten rond het 100-jarig bestaan is de vraag om deze wedstrijd om te zetten in ONI – Dongen. De reden? De kantine is dan ingericht voor de openbare veiling die avond t.b.v. het goede doel Support Casper en VV Dongen, waardoor het onmogelijk wordt om de grote aantallen supporters te kunnen herbergen.

  De bekerwedstrijd.

  De eerste echte wedstrijd dus op dinsdagavond voor de beker tegen Olympia ’60, dat samen met VV Dongen, Merlijn en R.W.B. ingedeeld is in Groep 2, poule 34. Op de vraag aan oud-Olympia speler, en nu assistent-scheidsrechter, Albert Snelders hoe zij er voor staan, is hij open en eerlijk. “Een jong team. Verschillende jongens zijn gestopt of vertrokken. Daarvoor is jeugd overgekomen. Wij hopen met dit jeugdige gezelschap in de middenmoot mee te kunnen draaien. Mogelijk verrassen met een plaats in het linker rijtje.”

  In de beginfase van deze wedstrijd was van leeftijdsverschil weinig merkbaar.

  Olympia hanteerde het credo: de mouwen opstropen en we laten ons niet piepelen. “Olympia heeft denk ik gedaan wat ze konden. Zij zochten de grens op in de duels, voor zover de scheidsrechter dit toeliet. Dat deden zij vanuit hun oogpunt slim,” merkte Jansens op. Zo werden met name op het middenveld op momenten stevige duels uitgevochten. Dit had Dongen aan zichzelf te wijten. Te vaak te lang aan de bal. Dongen domineerde de wedstrijd. Door lange ballen achter de verdediging te leggen, doordat Dongen ver was opgedrongen, probeerde Olympia de thuisclub te verrassen. Het tempo lag voor rust veel te laag om Olympia kapot te spelen. Daarnaast waren er slordigheden, waardoor er mogelijkheden verloren gingen. Na dertig minuten werd de score geopend door Luc Braams. En dan op slag van rust viel de gelijkmaker. Het rook volgens de aanwezigen naar buitenspel, maar je kunt ook de verdediging onoplettendheid verwijten. Op sportpark De Biezen een luid gejuich van de Olympia aanhang.  Zij gunden hun spelers deze gelijkmaker tegen de voor hun favorieten.

  De tweede helft pakte Dongen de zaken energieker aan. De  thuisclub verplaatste òf via de linker- òf rechtervleugel het spel door sterk voetbal op het middenveld.  Daarbij stapelden de kansen zich op. In de 52e minuut gaf Robin de Man een prima voorzet waarop de vrijstaande Maarten Waltman de bal simpel kon binnenkoppen. Hetzelfde gebeurde tien minuten later over de rechtervleugel. Vanuit een spelhervatting werd de bal goed gecombineerd waarna een voorzet vanaf rechts volgde. De bal viel in een groepje spelers, waarop scheidsrechter Klaas-Jan van Zessen handsbal constateerde bij een Olympia-speler. Bas Jansen rondde dit kansje feilloos af en de 3-1 was een feit. Beide ploegen wisselden door. Dit leverde alleen maar kansen op voor Dongen. “We hebben de hele wedstrijd gedomineerd en vooral aan ons zelf te danken dat we deze tegenstandere niet eerder over de knie hebben gelegd. Ik heb dingen gezien waarmee we verder kunnen. Maar ook zaken die beter mogen,” besloot Jansens en sloot af met de woorden: “Voor de jongens lekker dat deze drie punten binnen zijn.”

  Helaas moesten Tom Roovers, Dennis Aarts, Gijs van Tilburg en Timo Schipper door omstandigheden verstek laten gaan.